Szukaj

Facebook

Jasper Roberts Consulting - Widget

Tartaletki z rabarbarem i bezą


17.06.2016   Magda

Będąc kiedyś na odwiedzinach u mojej koleżanki, zajadałam ciasto rabarbarowe przygotowane przez jej mamę. Było to ciasto rabarbarowe jakiego jeszcze w życiu nie jadłam - było nieziemsko pyszne! Po licznych zgadywankach co takiego jest w tym rabarbarze, że jest taki pyszny, mama koleżanki powiedziała mi o patencie z budyniem. Kto jeszcze nie zna, dzisiaj puszczam w eter :) Dzięki temu zabiegowi masa rabarbarowa jest zniewalająca, lekko cierpka i ze śmietankową nutką. A do tego słodka, chrupiąca beza! Zestaw zniewalający podniebienie.

Składniki (na 4 tartaletki):
  • 1,5 szklanki mąki i trochę do podsypania
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 100g zimnego masła
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
  • 5 łodyg rabarbaru, umytych i pokrojonych w kostkę
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżek cukru
  • 300ml wody
  • 2 białka
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu
Nagrzewamy piekarnik do 180°, foremki do mini tart natłuszczamy. Na stolnice przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wbijamy jajko. Dodajemy cukier, szczyptę soli, masło pokrojone w drobną kostkę i wodę. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne ciasto - jeśli się klei, podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, każdą z część rozwałkowujemy i wykładamy blaszki do tart. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika do podpieczenia na 15 minut. 

W międzyczasie przygotowany wcześniej rabarbar przekładamy do garnka i dodajemy do niego 5 łyżek cukru. Na średnim ogniu, często mieszając, podgotowujemy rabarbar, aby puścił sok a cukier się rozpuścił. Nie doprowadzamy do momentu w którym rabarbar się rozpada. Po wyznaczonym czasie, łyżką cedzakową wyciągamy kawałki rabarbaru do miseczki, a w garnku zostawiamy sam sok. W zimnej wodzie rozprowadzamy budyń i wlewamy go do gotującego się soku z rabarbaru, często mieszając aby uniknąć grudek. Gotujemy około 3-4 minut do uzyskania gęstego budyniu. Następnie dodajemy do budyniu odłożone kawałki rabarbaru i delikatnie wszystko mieszamy. Odstawiamy.

Na podpieczone spody z ciasta wykładamy po sporej porcji masy rabarbarowej. Na wierzch robimy bezę - do miski wlewamy 2 białka i zaczynamy powoli miksować. Gdy zacznie się tworzyć gęsta piana, stopniowo dodajemy cukier puder ubijając na wysokich obrotach. Następnie, dodajemy łyżkę skrobi oraz octu i ubijamy około 5 minut, aż piana będzie błyszcząca i bardzo sztywna. Łyżką wykładamy solidną porcję bezy na wierzch tart i wkładamy do piekarnika do pieczenia jeszcze na 30 minut. Gotowe tarty podajemy wystudzone.




1 komentarze:

Olka pisze...

Wyszły naprawdę śliczne i zachęcają do zrobienia.

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki