Szukaj

Czekoladowe ciasto z burakiem


29.11.2014   Magda
 
Dodanie buraka do czekoladowego ciasta nie jest żadną abstrakcją. Przekonacie się sami, że dzięki temu dodatkowi ciasto pozostaje długo wilgotne . Dodatkowo, dzięki swojej naturalne słodyczy, burak nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku. W końcowym efekcie rozkoszujemy się intensywnie czekoladowym ciastem z delikatną nutką kawową.
 
Składniki (na tortownice o średnicy 21cm):
  • 150g mąki tortowej
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100ml mocnej kawy
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 100g ciemniej czekolady
  • 250g startego buraka
Krem:
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 150g serka śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Startego buraka umieszczamy na sitku i odciskamy ze zbędnego soku. Czekoladę umieszczamy nad kąpielą wodną do rozpuszczenia, a po rozpuszczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Nagrzewamy piekarnik na 150°.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i za pomocą miksera ubijamy na puszysty, jasny krem. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól - mieszamy delikatnie ciasto łyżką, mikser nie będzie już potrzebny. Następnie delikatnie dodajemy do ciasta mokre składniki - kawę, olej i rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia z ciastem. Na sam koniec dodajemy startego buraka i mieszamy do połączenia. Przelewamy gotowe ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę bez przykrycia. Po tym czasie, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia.

Gdy ciasto wystygnie, wyciągamy je z formy i usuwamy papier. Następnie, zajmujemy się zrobieniem kremu. Nad kąpielą wodną umieszczamy czekoladę do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu odstawiamy ją do wystygnięcia. Do miski przekładamy serek, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy - mikserem ubijamy wszystko na puszysty krem. Gdy czekolada wystygnie, dodajemy ją do kremu, delikatnie mieszając do łyżką. Gotowym kremem smarujemy wierzch i brzegi ciasta.


1 komentarze:

babka z rodzynkiem pisze...

Kilka dni temu na moim stole również gościło takie ciasto-jest pyszne...:-)

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki