Szukaj

Facebook

Jasper Roberts Consulting - Widget

Ciasto mech


08.07.2016   Magda
Wszystkim sceptykom i tym, którzy się dziwią jak to można jeść ciasto ze szpinakiem gwarantuje, że po jednym kęsie tego wspaniałego ciasta będziecie chcieli więcej i więcej. Poza tym wystarczy spojrzeć jak wspaniale się prezentuje i jakie robi wrażenie by mieć ochotę chociaż na kawałeczek. Przepis wymaga odrobiny cukierniczego doświadczenia, ale wychodzi za każdym razem.

Składniki (na tortownice o średnicy 22cm):
  • 450-gramowe opakowanie rozdrobionego szpinaku
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku
Krem:
  • 400g naturalnego serka homogenizowanego
  • 500ml śmietanki kremówki - 2 kubeczki
  • 1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
  • połówka owocu granatu
Zaczynamy od przygotowania szpinaku - szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż odparuje cała woda. Odstawiamy go do ostygnięcia, po czym ostygnięty jeszcze blendujemy lub rozdrabniamy w robocie kuchennym.

Formę do pieczenia wykładamy papierem, boki natłuszczamy i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy na 180°. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i zaczynamy ubijać, aż uzyskamy puszysty, blado żółty krem. Następnie, be przerywania miksowania, dolewamy cienką stróżką olej. Miksując dodajemy cukier waniliowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy szpinak i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do formy i pieczemy około 50-60 minut, sprawdzając po tym czasie patyczkiem czy jest już gotowe. Wystawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z ostudzonego ciasta odcinamy wierzch i rozkruszamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa równej grubości blaty.

Przygotowujemy krem - galaretkę agrestową rozpuszczamy w 300ml gorącej wody i studzimy, aż uzyska konsystencję kisielu. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany, dodajemy po łyżce kremowego serka i miksujemy do połączenia. Na sam koniec dodajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Gotową masą przekładamy oba blaty ciasta - uwaga, przyda się wysoka tortownica, jeśli takiej nie macie, zawsze możecie poratować się folią aluminiową, z której robimy wyższy brzeg formy. Na wierzchnią warstwę kremu wykładamy pokruszone ciasto i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przed samym podanie posypujemy wierzch pestkami z granatu.



0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki