Zupa krem z dyni
27.08.2013 Magda
Powoli wchodzimy z sezon jesiennych smaków - jednym z głównych oznak jest pojawienie się pierwszych, ogniście pomarańczowych i pękatych dyni. Już dzisiaj chce was przygotować na kulinarne doznania z użyciem tego pysznego owocu. Dynia ma wielorakie zastosowanie i smakuje równie dobrze na słono jak i na słodko. Ponadto, z jednego dużego owocu można wyczarować szereg smacznych potraw.
Zupa z dyni to moja pierwsza propozycja - prosta, szybka i efektowna. Kremowa konsystencja i delikatność zaspokoją nawet bardzo wymagające podniebienia. Warto spróbować!
- około 500g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
- około litr bulionu warzywnego
- jedna mała cebula
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pół łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
W garnku rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy na
nim cebulę. Następnie dodajemy dynię, trochę soli i podsmażamy jeszcze 3 minut
na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy paprykę w proszku, pieprz, listki tymianku i wszystko
zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy do
miękkości przez około 20-25 minut.
Gdy kawałki dyni będą się rozpadać, ściągamy garnek z
ognia i blendujemy na gładki krem. Spróbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje z kleksem kwaśnej śmietany.
Etykiety:
Przystawki,
Wege,
Zupa
0 komentarze:
Prześlij komentarz