Szukaj

Zupa krem z dyni


27.08.2013   Magda
Powoli wchodzimy z sezon jesiennych smaków - jednym z głównych oznak jest pojawienie się pierwszych, ogniście pomarańczowych i pękatych dyni. Już dzisiaj chce was przygotować na kulinarne doznania z użyciem tego pysznego owocu. Dynia ma wielorakie zastosowanie i smakuje równie dobrze na słono jak i na słodko. Ponadto, z jednego dużego owocu można wyczarować szereg smacznych potraw.

Zupa z dyni to moja pierwsza propozycja - prosta, szybka i efektowna. Kremowa konsystencja i delikatność zaspokoją nawet bardzo wymagające podniebienia. Warto spróbować!

Składniki (na około 2-3 porcje):
  • około 500g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
  • około litr bulionu warzywnego
  • jedna mała cebula
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pół łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

W garnku rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy dynię, trochę soli i podsmażamy jeszcze 3 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.


Dodajemy paprykę w proszku, pieprz, listki tymianku i wszystko zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości przez około 20-25 minut.


Gdy kawałki dyni będą się rozpadać, ściągamy garnek z ognia i blendujemy na gładki krem. Spróbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Najlepiej smakuje z kleksem kwaśnej śmietany.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki