Szukaj

Sałatka z pomarańczy i rzodkiewek


16.03.2014   Magda

Nagła potrzeba dużej dawki pozytywnych kolorów oraz orzeźwiających smaków przyczyniła się do postania tej nietypowej sałatki. Na pierwszy rzut, połączenie pomarańczy z wytrawnymi dodatkami może się wydawać zestawem ,,od paczy". Nic bardziej mylnego - jest to zbalansowana kompozycja słodkich i soczystych pomarańczy z ostrą i chrupiącą rzodkiewką, połączonych słodko-pikantnym dressingiem. Świetnie smakuje sama lub z egzotycznymi potrawami na ciepło. Rozwesela w ponure dni ;)


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 dojrzałe, soczyste pomarańcze
  • 6 rzodkiewek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • grubo mielony pieprz
  • 2 gałązki świeżej pietruszki
Zaczynamy od cebuli - obieramy ją,  przepoławiamy na pół i kroimy w cieniutkie piórka. Następnie przekładamy do miski i dodajemy do niej wyciśnięty sok z połowy limonki, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Mieszamy i odstawiamy, aby smaki się przegryzły.

Pomarańcze obieramy w taki sposób, aby pozbyć się białych błonek - odcinamy wierz oraz spód pomarańczy, stawiamy na desce i ostrym nożem odkrawamy skórkę razem z błonką. Oczyszczone  pomarańcze kroimy w średniej wielkości plastry. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki.

Na dużym półmisku układamy pomarańcze tak aby na siebie zachodziły. Na wierzch i między plastry pomarańczy układamy rzodkiewkę. Całość polewamy zamarynowaną cebulą wraz z marynatą. Posypujemy według uznania grubo mielonym pieprzem i dekorujemy obficie posiekaną zieloną pietruszką.

0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki