Zupa z soczewicy
24.03.2014 Magda
Pamiętam moje pierwsze spotkanie z zupą soczewicową - gęstą, brunatną mazią o okropnym smaku. Było to naprawdę mrożące krew w żyłach spotkanie, a niesmak pozostał przez wiele, wiele lat. Przełomowy
moment nastał dopiero niedawno, gdy kolega przyniósł do pracy swoją
wersję zupy, która w niczym nie przypominała koszmaru z dzieciństwa. Wtedy
stwierdziłam, że należy dać zupie z soczewicy drugą szansę. Inspiracją
były dla mnie przyprawy kuchni indyjskiej, które nadały odpowiedniego charakteru. W efekcie wyszła zdrowa i pożywna zupa, która smakuję wszystkim, którzy ją próbują.
Składniki (na 3 porcje):- 160g czerwonej soczewicy (niecała szklanka)
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
- sól do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
Zaczynamy od przygotowania warzyw - cebulę obieramy i szatkujemy na drobno, marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę, selera myjemy i łodygi kroimy w półcentymetrowe plasterki.
W garnku rozpuszczamy masło z oliwą. Na tłuszcz wrzucamy cebulę i wyciskamy czosnek, smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy marchewkę i seler i smażymy kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodajemy przyprawy - cynamon, garam masalę i pieprz Cayenne i chwilę smażymy razem z warzywami. Po chwili dodajemy soczewice i zalewamy wszystko wodą. Dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę pod przykryciem około 20 minut.
W zależności od upodobań, zupę można podawać z całymi kawałkami warzyw lub nadać jej lekko kremową konsystencję. jak w tej wersji. Aby to uczynić, odlewamy do wysokiego naczynia 2 chochelki zupy, blendujemy na gładko i dodajemy do zupy. Gęstość zupy możemy regulować dodając więcej wody.
Etykiety:
Przystawki,
Wege,
Zupa
0 komentarze:
Prześlij komentarz