Szukaj

Zupa z soczewicy


24.03.2014   Magda

Pamiętam moje pierwsze spotkanie z zupą soczewicową - gęstą, brunatną mazią o okropnym smaku. Było to naprawdę mrożące krew w żyłach spotkanie, a niesmak pozostał przez wiele, wiele lat. Przełomowy moment nastał dopiero niedawno, gdy kolega przyniósł do pracy swoją wersję zupy, która w niczym nie przypominała koszmaru z dzieciństwa. Wtedy stwierdziłam, że należy dać zupie z soczewicy drugą szansę. Inspiracją były dla mnie przyprawy kuchni indyjskiej, które nadały odpowiedniego charakteru. W efekcie wyszła zdrowa i pożywna zupa, która smakuję wszystkim, którzy ją próbują.
Składniki (na 3 porcje):
  • 160g czerwonej soczewicy (niecała szklanka)
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
Zaczynamy od przygotowania warzyw - cebulę obieramy i szatkujemy na drobno, marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę, selera myjemy i łodygi kroimy w półcentymetrowe plasterki.

W garnku rozpuszczamy masło z oliwą. Na tłuszcz wrzucamy cebulę i wyciskamy czosnek, smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy marchewkę i seler i smażymy kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodajemy przyprawy - cynamon, garam masalę i pieprz Cayenne i chwilę smażymy razem z warzywami. Po chwili dodajemy soczewice i zalewamy wszystko wodą. Dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę pod przykryciem około 20 minut.

W zależności od upodobań, zupę można podawać z całymi kawałkami warzyw lub nadać jej lekko kremową konsystencję. jak w tej wersji. Aby to uczynić, odlewamy do wysokiego naczynia 2 chochelki zupy, blendujemy na gładko i dodajemy do zupy. Gęstość zupy możemy regulować dodając więcej wody.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki