Zupa chrzanowa
15.04.2014 Magda
W tym roku w moim domu postanowiliśmy zrezygnować z tradycyjnego barszczu białego na Wielkanoc i wprowadzić lekką, jak dla nas innowacje. Wydaje mi się, że wykonanie zupy chrzanowej jest nawet szybsze i łatwiejsze niż zrobienie barszczu, zwłaszcza jeśli jeszcze samodzielnie robi się zakwas, a smakiem jest zbliżone i równie dobrze smakuje z jajkiem lub białą kiełbasą. Jak dla mnie, wpasowuje się w kulinarne klimaty świąt Wielkanocnych.
Składniki (na 3 porcje):
Składniki (na 3 porcje):
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 4 łyżeczki ostrego chrzanu (lub do smaku)
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarenek pieprzu
- 1 kostka warzywna
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżka oliwy
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią poszatkowaną cebulę. Przesmażamy około 5 minut na złocisty kolor. Część cebulki odkładamy na potem do okraszenia zupy. Do reszty cebuli dodajemy pokrojone ziemniaczki i dolewamy tyle zimnej wody, aby zakryło ziemniaki. Wrzucamy ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę grzybową, majeranek, czosnek i gotujemy pod uchyloną przykrywką aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo i łączymy dokładnie śmietanę z mąką i chrzanem.
Gdy ziemniaki są już miękkie, dolewamy wody – w zasadzie dolewamy tyle ile chcemy zupy, ale jeśli daliśmy 2 ziemniaczki i dolejemy garnek wody, to wiadomo że coś jest nie tak ;) Następnie odrobinę zupy dodajemy do uprzednio przygotowanej śmietany, aby się zagrzała, po czym wszystko wlewamy do garnka. Doprowadzamy zupę do wrzenia i chwilę jeszcze gotujemy aby śmietana i mąka zagęściły zupę. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy postnie z ugotowanym na twardo jajkiem lub nie postnie – z pieczoną białą kiełbasą.
Etykiety:
Przystawki,
Wege,
Wielkanoc,
Zupa
0 komentarze:
Prześlij komentarz