Ziemniaki z grilla z masełkiem czosnkowym
24.07.2014 Magda
Ziemniaczki z
masełkiem czosnkowym to tradycyjny i łatwy w wykonaniu dodatek do
grilla, pasują do mięsa i ryb, ale solo także smakują pysznie. Masełko z
przepisu może także posłużyć jako smarowidło na pieczywo, które także
możemy wrzucić na grilla i podpiec na złocisto.
Składniki (na 2 porcje):
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 50 g miękkiego masła
- 1 duży ząbek czosnku
- duża szczypta soli
- grubo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
Ziemniaki
szorujemy ostrą gąbką, wkładamy w skórce do garnka i zalewamy zimną
wodą do poziomu ziemniaków. Solimy i wstawiamy na gaz. Ziemniaki
gotujemy około 10 minut od momentu wrzenia wody. Następnie odcedzamy i
odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
W międzyczasie, przygotowujemy masełko - czosnek przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia, następnie posypujemy solą i rozcieramy nożem na gładko. Do miękkiego masła dodajemy roztarty czosnek, pietruszkę, koperek,pieprz i wszystko dokładnie łączymy za pomocą widelca.
W międzyczasie, przygotowujemy masełko - czosnek przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia, następnie posypujemy solą i rozcieramy nożem na gładko. Do miękkiego masła dodajemy roztarty czosnek, pietruszkę, koperek,pieprz i wszystko dokładnie łączymy za pomocą widelca.
Za pomocą noża nacinamy z jednej strony podgotowane ziemniaki - może być na krzyż lub w pionowe paski. Układamy ziemniaki nad żarem. Na każdym z nich układamy po kawałeczku masła, najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Ziemniaki pieczemy około 30 minut, często obracając i układając kawałki masła na wierzch. Przypieczone podajemy jako dodatek do mięsa.
Etykiety:
Przystawki,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz