Filet z kurczaka w piwnej panierce
22.09.2014 Magda
Te kotleciki to hit moich rodzinnych obiadów. Są smaczną alternatywą dla schabowego lub piersi w tradycyjnej panierce. Ich sekret to puszysta, naleśnikowa panierka na bazie piwa, która w jakiś magiczny sposób sprawia, że mięso jest mięciutkie i soczyste. Z dodatkiem pieczonych ziemniaczków, brokułów i sosu czosnkowego stworzy smaczny zestaw obiadowy, który posmakuje wszystkim.
Składniki (na 3 porcje):
- 500g filetu z kurczaka
- 6 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki jasnego piwa
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka wegety
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- olej do smażenia
Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbywamy się tłuszczu i błonek i kroimy na średniej wielkości kotlety. Do miski wsypujemy bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, wegetę, czerwoną paprykę, wbijamy jajko i stopniowo wlewając piwem, dokładnie mieszamy panierkę, najlepiej widelcem. Gdy ciasto jest gładkie, wkładamy do niego kotlety i delikatnie obtaczamy każdy kotlet. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety z obu stron na złocisty kolor. Usmażone kotlety wykładamy na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
- ziemniaki
- rozmaryn
- czerwona słodka papryka
- olej
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w około 2 centymetrową kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na gaz. Gotujemy 3 minuty od chwili zagotowania i odcedzamy.
Nastawiamy piekarnika na dół i górę na 200°. Gorące ziemniaki przekładamy na blachę, skrapiamy olejem i posypujemy czerwoną papryką. Do moździerza wrzucamy rozmaryn, rozcieramy i takim roztartym posypujemy ziemniaki – jeśli nie mamy moździerza, przed posypaniem rozcieramy rozmaryn w rękach. Drewnianą łopatką delikatnie mieszamy ziemniaki, aby wszystkie były pokryte olejem i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w sumie 40 minut. W połowie pieczenia, za pomocą łopatki obracamy ziemniaki, aby się równomiernie podpiekły.
Nastawiamy piekarnika na dół i górę na 200°. Gorące ziemniaki przekładamy na blachę, skrapiamy olejem i posypujemy czerwoną papryką. Do moździerza wrzucamy rozmaryn, rozcieramy i takim roztartym posypujemy ziemniaki – jeśli nie mamy moździerza, przed posypaniem rozcieramy rozmaryn w rękach. Drewnianą łopatką delikatnie mieszamy ziemniaki, aby wszystkie były pokryte olejem i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w sumie 40 minut. W połowie pieczenia, za pomocą łopatki obracamy ziemniaki, aby się równomiernie podpiekły.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz