Tartaletki z karmelizowaną cebulą, pomidorami i fetą
01.09.2014 Magda
Głównym znakiem rozpoznawczym tej tarty jest ciekawe połączenie smaków – słodkiej karmelizowanej cebulki, soczystych, kwaskowych pomidorków i słonego sera feta. Małe tartaletki z kolorowym nadzieniem bardzo ładnie się prezentują, dlatego często podaje je na wieczorne spotkania ze znajomymi. Jednak jeśli ktoś nie posiada małych foremek, może zrobić dużą tartę i wtedy zamiast pomidorków koktajlowych ułożyć na wierzchu plastry dużego pomidora – też będzie ładnie wyglądać.
- ½ opakowania ciasta francuskiego
- 4-5 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
- 50g sera feta
- kilka gałązek tymianku (może być szczypta suszonego)
- 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- grubo mielony pieprz
- odrobina masła do wysmarowania foremek
- odrobina mąki do podsypania ciasta i foremek
W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy ją do chwili, gdy będzie miękka, często mieszając. Dodajemy ocet, cukier, mieszamy i smażymy na średnim ogniu jeszcze przez chwilę. Odstawiamy.
Na blat lub stolnice rozsypujemy odrobinę mąki, rozkładamy ciasto i wałkujemy. Na wałku przenosimy ciasto na wysmarowane masłem i obsypane mąką foremki, dociskamy brzegi, przejeżdżamy wałkiem po krawędziach w celu usunięcia nadmiaru ciasta. Na środek tart wykładamy karmelizowaną cebulę. Następnie układamy przepołowione pomidorki, kruszymy kawałki fety, posypujemy listkami tymianku i grubo mielonym pieprzem.
Foremki wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 200º na około 20-25 minut, do chwili gdy brzegi zrobią się złociste.
Etykiety:
Przystawki,
Wege
1 komentarze:
Smaczne połączenie smaków ;) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej!
Prześlij komentarz