Pancakesy dyniowe
01.10.2014 Magda
Jak podkręcić zwykłe placki, aby były jeszcze smaczniejsze? Dodaj do ciasta słodkawego miąższu z dyni, który nada im wilgotności i wyjątkowego smaku. Takie placki oprószone cynamonowym cukrem pudrem wprawią nas w dobry nastrój na początek dnia lub poprawią humor w czasie podwieczorku.
Składniki (na około 10 placków):
- 3/4 szklanki purée dyniowego*
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 5-6 łyżek mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju oraz 2 krople do wysmarowania patelni
- cukier puder
- cynamon
- masło
* Dynie porządnie szorujemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 200º, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na papierze skórą do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut. Po tym czasie, sprawdzamy miękkość dyni widelcem, widelec ma łatwo się wbijać. Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy na gładko. Purée można przechowywać w lodówce do tygodnia, w szczelnym pudełku.
Purée dyniowe przekładamy do miski, dodajemy mleko, olej, jajko, olej i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Do mokrych składników przesiewamy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy na gęstą masę.
Na patelnie dajemy olej i rozsmarowujemy - dobrze się to robi ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem. Gdy patelnia jest nagrzana, wylewamy około 1,5 łyżki ciasta na jednego placka i pieczemy do chwili gdy na wierzchu pojawią się bąbelki, a masa się lekko zetnie. Szpatułką albo szerokim nożem obracamy placki i smażymy minutę na drugiej stronie.
Placki podajemy gorące, obficie oprószone cukrem pudrem zmieszanym ze szczyptą cynamonu. Dobrze smakują także z kawałkiem masła, któremu pozwalamy się smakowicie rozpuścić na wierzchu placków.
1 komentarze:
wyglądają ślicznie!
Prześlij komentarz