Ciepła sałatka z soczewicy, buraków i koziego sera
27.11.2014 Magda
Pomysł na tą sałatkę pochodzi w pierwszej książki kucharskiej Rachel Khoo - mój ostatni nabytek. Nie jest to dokładne odzwierciedlenie podanego przez Rachel przepisu, a raczej wariacja na jego temat. Bardzo mnie zaciekawiło wykorzystanie soczewicy jako podstawy do sałatki oraz połączenie jej z burakiem - moim faworytem jesienno-zimowego menu.
Składniki (na 2 porcje):
- 150g czerwonej soczewicy
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 100g twardego sera koziego
- 1 duży burak, upieczony w piekarniku*
- 1 mała cebula
- liść laurowy
- dużą ząbek czosnku
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
*Buraka porządnie szorujemy ostrą gąbką pod bieżącą wodą. Odcinamy wierzch, ogonek i kroimy na ćwiartki. Kawałki buraka zamykamy w szczelne paczuszki z folii aluminiowej - zostawiamy im trochę przestrzeni w środku. Wstawiamy na blasze do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy z piekarnika, otwieramy paczuszki by buraki ostygły. Ostygnięte buraki obieramy ze skórki.
Soczewice opłukujemy na sicie do czysta. W garnku zagotowujemy 0,5 litra wody, wrzucamy do niej liść laurowy, czosnek i ziele angielskie, następnie dodajemy opłukaną soczewice. Gotujemy ją około 7-9 minut, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i opłukujemy letnią, ale nie zimną wodą. Usuwamy przyprawy i przekładamy do dużej miski gdzie będziemy mieszać sałatkę.
Boczek kroimy w podłużne paski, cebulę drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią boczek, smażymy go do chwili gdy jest rumiany i chrupiący. Następnie dodajemy do niego cebulę, listki świeżego tymianku (trochę odkładamy do posypania na wierzch) i smażymy jeszcze 3 minuty. Upieczony boczek z cebulą i tymiankiem dodajemy do soczewicy, razem z wytopionym tłuszczem.
Upieczonego i obranego buraka, kroimy w bardzo cienkie plasterki - można użyć szatkownicy do warzyw. Przekładamy do miski. Z sera koziego odkładamy kawałek do posypania sałatki na wierzchu, a resztę rozkruszamy do miski ze składnikami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i delikatnie mieszamy. Przekładamy do oddzielnych misek, posypujemy odłożonym serem i listami tymianku. Podajemy ciepłe.
Etykiety:
Przystawki,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz