Muffinki kokosowe z kokosowym lukrem królewskim
17.11.2014 Magda
Często zdarza mi się mówić: ,,Nie lubię kokosu, ale za to lubię..." W miejscu kropek oczywiście wymieniam całą listę smakołyków o kokosowym smaku jak Rafaello, Bounty czy lody kokosowe. Wychodzi na to, że jednak bardziej lubię kokosa niż go nie lubię. Te kokosowe muffinki są tego potwierdzeniem - bardzo je lubię za ich subtelną nutę kokosu i szybkość w przygotowaniu. Kolejna pozycja do listy wypieków do zrobienia w mgnieniu oka.
Składniki (na 12 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 białko jajka
- 200g cukru pudru
- 1 łyżka Malibu
- wiórki kokosowe do posypania
Po upieczeniu, wykładamy muffinki na kratkę do wystygnięcia. Gdy muffinki wystygną, przygotowujemy lukier. Do miski przesiewamy cukier puder i dodajemy do niego białko. Miksujemy mikserem przez około 10 minut, aż uzyskamy gładką, błyszczącą masę. Następnie dodajemy Malibu i miksujemy jeszcze 2 minuty.
Gotowy lukier rozprowadzamy na muffinki i każdy z nich posypujemy wiórkami kokosowymi.
1 komentarze:
Ależ one śliczne :)
Prześlij komentarz