Szukaj

Muffinki kokosowe z kokosowym lukrem królewskim


17.11.2014   Magda


Często zdarza mi się mówić: ,,Nie lubię kokosu, ale za to lubię..." W miejscu kropek oczywiście wymieniam całą listę smakołyków o kokosowym smaku jak Rafaello, Bounty czy lody kokosowe. Wychodzi na to, że jednak bardziej lubię kokosa niż go nie lubię. Te kokosowe muffinki są tego potwierdzeniem - bardzo je lubię za ich subtelną nutę kokosu i szybkość w przygotowaniu. Kolejna pozycja do listy wypieków do zrobienia w mgnieniu oka.

Składniki (na 12 muffinek):
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
Lukier kokosowy:
  • 1 białko jajka
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka Malibu
  • wiórki kokosowe do posypania
Nagrzewamy piekarnik do 180°, a blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i dodajemy wiórki. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i za pomocą miksera, ubijamy na jasny, puszysty krem. Do jajek dodajemy olej oraz mleko, mały strumieniem, nie przestając miksować. Następnie, dalej miksując, dodajemy suche składniki i miksujemy przez minutę. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

Po upieczeniu, wykładamy muffinki na kratkę do wystygnięcia. Gdy muffinki wystygną, przygotowujemy lukier. Do miski przesiewamy cukier puder i dodajemy do niego białko. Miksujemy mikserem przez około 10 minut, aż uzyskamy gładką, błyszczącą masę. Następnie dodajemy Malibu i miksujemy jeszcze 2 minuty.

Gotowy lukier rozprowadzamy na muffinki i każdy z nich posypujemy wiórkami kokosowymi.


1 komentarze:

gin pisze...

Ależ one śliczne :)

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki