Makaron z łososiem i szpinakiem
04.12.2014 Magda
Wyjątkowo smaczne danie z minimalnej ilości składników - do tej kategorii makaron z łososiem i szpinakiem wpisuje się idealnie. Wszystko można zrobić w tym samym czasie i w efekcie mamy gotowy obiad w 20 minut. Zdrowy, ze świeżych składników na pewno wszystkim posmakuje.
Składniki (na 2 porcje):
- 250g makaronu penne
- 200g filetu z łososia
- 4 garście świeżego szpinaku
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól i grubo mielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oleju
W garnku wstawiamy wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, dobrze ją solimy i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. W międzyczasie, nagrzewamy piekarnik do 180°. Następnie, myjemy filet z łososia, blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i układamy na niej łososia, skórą do dołu. Smarujemy łososia z każdej strony olejem i posypujemy z wierzchu solą i grubo mielonym pieprzem. Wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (w zależności od grubości fileta).
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie umyty i osuszony szpinak. Smażymy około 10-15 minut do momentu gdy cała woda ze szpinaku odparuje. Następnie dodajemy czosnek i smażymy minutę. Po tym czasie dodajemy śmietanę, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy od czasu do czasu mieszając.
Gdy łosoś się upiecze, dzielimy do widelcem na duże kawałki, część przekładamy do duszącego się sosu i delikatnie mieszamy. Makaron odcedzamy i wrzucamy do szpinaku z łososiem. Mieszamy i wykładamy na talerze. Resztę łososia układamy na wierzchu i od razu podajemy.
Etykiety:
Danie główne,
Makaron,
Ryby
1 komentarze:
Łosoś i szpinak dają zawsze świetne połączenie.
Prześlij komentarz