Zapiekane łazanki z makiem i kruszonką orzechową
22.12.2014 Magda
Zapiekane łazanki z makiem to mój pomysł na kutię. Takie danie może być podawane jako deser po Wigilii, jeśli w ogóle uda nam się coś jeszcze zmieścić lub jako samodzielne słodkie danie obiadowe. Jest sycące i słodkie, na pewno podpasuje dzieciom. Możemy przyspieszyć przygotowanie zapiekanki jeśli zamiast zwykłego maku użyjemy już suchego, mielonego - wystarczy go tylko krótko podgotować i jest idealny.
Składniki (na 3 porcje):
Na kruszonkę orzechową: - 200g makaronu łazanki
- 100g zmielonego, suchego maku
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki namoczonych w wodzie rodzynek
- 1 łyżka masła i odrobina do wysmarowania formy
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 50g zimnego masła
Mak wykładamy na sito i przepłukujemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie, wykładamy na sito i dokładnie odcedzamy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron jest ugotowany, odcedzamy go, przepłukujemy i dodajemy do niego łyżkę masła, aby rozpuściła się w gorącym makaronie. Formę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy do niej makaron.
Z zimnego masła, mielonych orzechów, mąki i cukru robimy kruszonkę - ucieramy w palcach kawałki masła z suchymi składnikami, aby utworzyły się grudki kruszonki. Odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180°.
Do odcedzonego mak dodajemy miód, skórkę z pomarańczy i odcedzone rodzynki. Do żółtka dodajemy łyżkę cukru i miksujemy na jasny, puszysty krem. Przekładamy go do maku i delikatnie mieszamy. Masę makową układamy równomiernie na makaronie. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut aż kruszonka jest złocista.
Podajemy gorące. Dobrze smakuje polane odrobiną śmietanki kremówki.
Etykiety:
Boże Narodzenie,
Desery,
Makaron
1 komentarze:
ciekawy przepis na świąteczne łakocie :)
Prześlij komentarz