Szukaj

Makaron z fenkułem i serem pleśniowym


20.01.2015   Magda

Fenkuł z serem pleśniowym to brzmi wykwitnie! Jeśli chce się zrobić dobre wrażenie na drugiej połówce, efekt będzie murowany. Danie sprawia wrażenie czasochłonnego i  wymagającego kuchennej wirtuozji... Oczywiście, zawsze można zataić fakt, że przygotowanie, tak naprawdę, zajmuje chwilę i największym wyznaniem jest ugotowanie makaronu al dente... bo przecież czego się nie robi, aby wypaść jak najlepiej ;)

Składniki (na 2 porcje): 
  • 1 mały fenkuł lub pół dużego (około 400g)
  • 1 średnia cebula
  • 150g sera z niebieską pleśnią
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • dobry chlust białego wytrawnego wina
  • 250 g makaronu penne
  • sól i biały pieprz do smaku
Wstawiamy wodę na makaron. W międzyczasie kroimy warzywa – cebulę obieramy, przekrawamy na pół i szatkujemy w piórka, fenkuła myjemy, usuwamy twardy głąb i kroimy w kilkumilimetrowe plasterki. Zostawiamy natkę do przybrania. Po tych przygotowaniach, woda na makaron powinna już wrzeć, więc gotujemy makaron al. dente.


Na patelnie wlewamy oliwę  i podgrzewamy, następnie wrzucamy cebulę i szklimy ją przez około 3 minuty. Potem, dodajemy fenkuła i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie, dodajemy sól, grubo mielony pieprz, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, aby wino odparowało. 

Do cebuli i fenkuła, dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy, chwilę mieszamy aby ser się zagrzał i zaczął rozpuszczać. Po chwili dodajemy śmietankę kremówkę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i wszystko razem dusimy przez 3 minuty – po tym czasie ser powinien się rozpuścić i stworzyć ze śmietanką gęsty sos. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy i podajemy jeszcze gorące przybrane nacią selera.

0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki