Szukaj

Penne z pesto z dyni


17.03.2015   Magda

Makaron z pesto z dyni to pomysł na zaskakujący obiad w kilka minut, pod warunkiem, że wcześniej przygotowało się spory zapas purée dyniowego. U mnie tak właśnie było, mam kilka pojemniczków zamrożonego purée, która część doczekała się użycia w muffinach, a druga jako główny składnik w wyżej wymieniony daniu. Nie jest to do końca takie pesto jakie znamy, z dużą ilością oliwy. W tym przepisie, aby pesto nie było gęste w daniu, dodaję wody spod gotowania makaronu, dzięki której tworzy się aksamitny sos dyniowy.

Składniki (na 2 porcje):
  • 250g makaronu penne
  • 3 czubate łyżki purée z pieczonej dyni*
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • ser do posypania - u mnie Cheddar
  • listki szałwii do podania - opcjonalnie
*Dynie porządnie szorujemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 200º, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na papierze skórą do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut. Po tym czasie, sprawdzamy miękkość dyni widelcem, widelec ma łatwo się wbijać. Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy na gładko. Purée można przechowywać w lodówce do tygodnia, w szczelnym pudełku lub zamrozić.

Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zanim go odcedzimy, odlewamy pół szklanki wody spod makaronu. W międzyczasie gdy makaron się gotuje, przygotowujemy pesto z dyni. Na suchej patelni podprażamy słonecznik na złoty kolor. Odstawiamy. Do blendera przekładamy purée z dyni, dodajemy czosnek, większość część ziarenek słonecznika, trochę soli, pieprzu i oliwę. Blendujemy wszystko na gładko.

Ugotowany makaron przekładamy do garnka w którym się gotował. Do makaronu przekładamy całe pesto i część odlanej wody spod makaronu. Mieszamy aby pesto dokładnie pokryło makaron. Jeśli danie jest zbyt gęste, dolewamy wody według własnych upodobań. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ciepłe, posypane ulubionym serem.

0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki