Szukaj

Makaron z musem brokułowym


02.12.2015   Magda

Puszysta i lekka forma musu to miła odmiana dla gęstych sosów. Oczywiście nie mam nic do gęstych sosów, ale warto czasem poeksperymentować i sprawdzić, że mus jest równie pyszny, a jego konsystencja zaskakuje. Mam ochotę nawet pokusić się o stwierdzenie, że na pewno jest mniej kaloryczny niż gęsty sos do makaronu – używam w nim minimum tłuszczu, a zamiast tłustej śmietanki, lekki serek śmietankowy.

Składniki (na 2 porcje): 
  • 200g razowego makaronu tagliatelle
  • 1 mały brokuł lub około 8 różyczek (mogą być mrożone)
  • 1 średniej wielkości cebula, poszatkowana
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • serka śmietankowego
  • ok. 2 łyżki uprażonych na patelni płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i blanszujemy w dobrze osolonej wodzie przez około 3 minuty. Następnie wyciągamy różyczki łyżką cedzakową i wkładamy na chwilę do lodowatej wody, aby je zahartować. Odcedzamy. Odkładamy na bok dwie ładne różyczki, a resztę kroimy w drobne kawałki.

Na patelni z przykrywką rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy do miękkości przez około 3 minut. Po tym czasie dodajemy kapary i smażymy jeszcze 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone kawałki brokułów, wlewamy bulion i dusimy wszystko pod przykryciem na średnim ogniu przez około 7 minut.

W między czasie  makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ściągamy sos z ognia i przekładamy do naczynia, w którym można go wygodnie zblendować. Dodajemy serek śmietankowy, szczyptę soli i pieprzu oraz połowę uprażonych migdałów. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Do gładkiego sosu dodajemy grubo posiekane, a uprzednio odłożone różyczki brokułów i polewamy nim wyłożony na talerz, ugotowany makaron. Danie posypujemy resztą uprażonych migdałów i podajemy.


2 komentarze:

Natalia Pałac pisze...

chodzi za mną ostatnio chęć na makaron. Nie miałam jednak pomysłu na jego podanie. Teraz już wiem jak mogę go przyrządzić :d

Smaczna Strona pisze...

Bardzo mi miło, że mój przepis stał się inspiracją!

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki