Szukaj

Pomarańczowe muffiny z żurawiną


22.12.2015   Magda

Słodka pomarańcza i żurawina to smakowity zestaw, który świetnie wpisuje się w klimat świąt. Puszyste i słodkie muffiny to też super rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na świąteczne wypieki.
 
Składniki (na 12 muffinek):
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
Na lukier:
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • kilka posiekanych żurawin dla ozdoby
Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami - ja wykorzystałam silikonowe foremki na muffinki.

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy cukier, szczyptę soli i żurawinę. Mieszamy aby żurawina pokryła się mąką - dzięki temu nie opadnie na dno podczas pieczenia.

Do osobnej miski wlewamy mleko, olej, sos z pomarańczy, wybijamy jajko i dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy.

Wsypujemy mokre składniki do mokrych i krótko ale dokładnie mieszamy. Foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Wystawiamy do ostygnięcia.

Po wystygnięciu muffinek przygotowujemy lukier - mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy i rozcieramy aż stanie się gładki i gęsty. Jeśli lukier nie ma odpowiedniej konsystencji dodajemy cukru do zagęszczenia lub soku do rozrzedzenia. Gotowym lukrem polewamy muffinki i ozdabiamy siekaną żurawiną.

1 komentarze:

Katalina pisze...

Wyglądają pysznie:)

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki