Szukaj

Churros z sosem czekoladowym


29.01.2016   Magda

Z okazji karnawału można sobie trochę odpuścić noworoczne postanowienia o odchudzaniu. Jak szaleć to szaleć, chociaż raz w ciągu karnawału, totalnie bez wyrzeczeń - słodko, tłusto i pysznie! Hiszpańskie churrosy są właśnie taką pokusą, której nie możecie sobie odmówić. Chrupiące, złociste, pachnące cynamonem. A do tego rozpustna gorąca czekolada z subtelny uderzeniem pikantnego chili. Obłędne!

Składniki (na 2-3 osoby):
  • 200ml wody
  • 40g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szklanka mąki
  • 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Sos czekolady:
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 100ml mleka
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta chili
Dodatkowo:
  • drobny biały cukier
  • cynamon
W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem, solą, do chwili gdy masło i cukier się rozpuszczą. Następnie ściągamy z ognia i do gorącej wody wsypujemy uprzednio przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy, do chwili gdy ciasto będzie jednolite i będzie dobrze odchodzić od brzegów garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Gdy ciasto ostygnie, za pomocą miksera ucieramy je z jajkami - dodajemy jajko jedno po drugim i dokładnie miksujemy. Miksujemy do chwili uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z niedużą końcówką w kształcie gwiazdki.

W rondlu rozgrzewamy olej - aby sprawdzić czy jest już dobrze na grzany wrzucamy odrobinę ciasta - jeśli wypłynie i zacznie się złocić, olej jest dobrze nagrzany. Za pomocą rękawa wyciskamy około 10 centymetrowe churrosy i ucinamy je nożyczkami. Na każde smażenie można wrzucić około 10-15 churrosów. Smażymy około 2 minuty z obu stron, aby było złociste. 

Wyciągamy na ręcznik papierowy do odsądzenia. Na duży talerz wysypujemy cukier i cynamon i obtaczamy w nim gotowe churrosy.

Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, odstawiamy z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę, szczyptę soli i chili. Przykrywamy talerzykiem na 3 minut. Po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego i błyszczącego sosu czekoladowego. Podajemy go jeszcze ciepłego ze świeżo upieczonymi churrosami.


1 komentarze:

w kuchni na deser pisze...

Znakomite z czekoladą i przepyszne w tłusty czwartek :)

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki