Szukaj

Burgery buraczane


16.02.2016   Magda

Bardzo mi się podoba obecne podejście w kwestii burgerów, w którym odchodzimy od typowo mięsnej wersji. Teraz wszystkie burgerownie prześcigają w przygotowaniu niemięsnego kotleta, który będzie równie pyszny i sycący co jego mięsny odpowiednik. Ja też próbuje i jestem zachwycona efektami! Burgery buraczane zachwyciły mnie różnorodnością smaku, bo przecież dużo się w nich dzieje - uprażony słonecznik, pikantne przyprawy i słodkie buraki to świetna kombinacja smaku. Taki kotlet zachwyci nawet mięsożerców - przetestowałam ;)

Składniki (na 4 grube burgery):
  • 2 średnie buraki
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Dodatki:
  • 4 bułki kajzerki
  • plasterki pomidora
  • plasterki ogórka
  • 4 liście sałaty
  • keczup
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy i ostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie możemy uprażyć słonecznik na suchej patelni.

Obrane buraki ścieramy na tartce o grubych oczkach. Dodajemy do nich kaszę jaglaną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, uprażony słonecznik, olej oraz przyprawy - kolendrę, imbir, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem mieszamy.

Do masy stopniowo dodajemy mąkę - ilość mąki jaką musi dodać zależy jaką konsystencje ma nasze ciasto, ale nie powinno być to więcej niż 6 łyżek. Gotowe ciasto powinno być zwarte, dobrze się formować, nie kruszyć i nie rozpadać. 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem, nagrzewamy piekarnik na 200°. Z gotowej masy formujemy burgery - ja podzieliłam masę na 4 części z czego wyszły grube i spore burgery. Można też z masy uformować mniejsze burgery, wtedy czas ich pieczenia będzie mniejszych niż dla tych grubszych. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy burgery z jednej strony przez 30 minut. Po tym czasie, obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 20 minut. 

Gotowe burgery wkładamy do uprzednio podpieczonych bułek i podajemy z ulubionymi dodatkami.


1 komentarze:

Iga z Dietmap pisze...

Ale to pysznie wyglada! Nie mogłam się zdecydować, które danie skomentować, ponieważ każde idealnie pada w moje gusta!

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki