Zapiekanka z pęczakiem i warzywami
31.07.2017 Magda
Taka piękna, kolorowa, warzywna zapiekanka to świetny pomysł na letni obiad. Jest to lekka kompozycja bukietu warzyw, z sycącą kaszą i kremowym, zapiekanym sosem serowym. Posmakuje wszystkim wielbicielom wege dań, a także zachęci dzieci do jedzenia warzyw, dzięki serowej pierzynce. Ja najbardziej lubię wymieszać wszystko na talerzu, aby pokryło się sosem. Pychota!
Składniki (na 4 porcje):
- 200g kaszy pęczak
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- porządna łyżka soli
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- mały brokuł
- 150g pomidorków koktajlowych
- mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- odrobina masła do wysmarowania formy
Serowy beszamel:
- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 serki topione
- 2 łyżki świeżych, posiekanych ziół - u mnie koperek, szczypiorek i bazylia
- sól i pieprz do smaku
Kaszę pęczak przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy ją do dobrze osolonego wrzątku, do którego dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy aż będzie al dente - około 15 minut, ale najlepiej jest spróbować czy taka twardość nam odpowiada. Odcedzamy, raz przepłukujemy i usuwamy przyprawy.
Przygotowujemy warzywa - brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty, następnie hartujemy w misce z zimną wodą, odcedzamy i wkładamy do dużej miski, w której będziemy mieszać wszystkie warzywa.
Umyte papryki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w podobnej wielkości kawałki co paprykę. Cukinię myjemy i kroimy w średniej grubości talarki. Pomidorki myjemy, osuszamy, wkładamy do miski z podgotowanym brokułem.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy papryki. Smażymy, aż zaczną się podpiekać, po czym wyciągamy je do miski z przygotowanymi już warzywami. Na tej samej patelni, dolewamy kolejną łyżkę oleju i smażymy cebulę, odrobinę ją solimy - smażymy na średnim ogniu, aż trochę zmięknie i zacznie się przypiekać. Wyciągamy ja do miski z resztą warzyw.
Na sam koniec, na tej samej patelni, dolewamy ostatnią łyżkę oleju, zwiększamy ogień i podsmażamy cukinię, aż dobrze się podpiecze. Podpieczoną dodajemy do warzyw, które do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy beszamel - w rondlu rozpuszczamy masło, gdy się rozpuści, wsypujemy mąkę, mieszamy i chwilę podsmażamy, aż nabierze złocistego koloru. Z pomocą rózgi, zaczynamy powoli łączyć mleko z zasmażką, ciągle mieszając wlewamy małym strumykiem mleko. Gotujemy, do czasu do czasu mieszając, aż beszamel zacznie gęstnieć do konsystencji rzadkiego budyniu. Ściągamy z ognia i dodajemy do niego pokrojony w kostkę serek topiony i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy posiekane zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Na dno formy wysypujemy równą warstwę kaszy, na nią układamy warzywa. Całość polewamy serowym beszamelem i możemy delikatnie z wierzchu zamieszać, aby sos dostał się też do kaszy. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż sos się zarumieni na wierzchu - około 20-30 minut. Podajemy gorące, posypane świeżymi ziołami.
Etykiety:
Danie główne,
Kasza,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz