Klopsiki szwedzkie
18.09.2017 Magda
Pewnie znacie te klopsiki, przebój jednej ze znanych szwedzkich sieciówek, do której sama mam 5 minut drogi piechotą i czasem korzystam i wyskakuje na ich porcję klopsików. Okazało się, że odtworzenie ich smaku we własnym domu jest bardzo proste, zwłaszcza że z tego przepisu wychodzi masa soczystych, aromatycznych klopsików. Do tego kremowy sos i obowiązkowo słodki dodatek dżemu.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 250g mielonego mięsa wołowego
- 250g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 100 g surowego boczku
- 1 jajko
- 1 mała bułka, ja użyłam pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki bulionu wołowego, może być z kostki
- masło do obsmażenia
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżka mąki
- pieczone ziemniaki
- dżem z borówek lub żurawiny
Bułkę kroimy w miejsce kawałki i zalewamy mlekiem. Cebulę do pulpecików drobno siekamy. Na dużej i głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na niego cebulę i szklimy około 4-5 minut. W międzyczasie możemy pokroić boczek na mniejsze części i zmielić go w robocie kuchennym lub maszynce do mięsa.
Zeszkloną cebulę przekładamy do miski, w której będziemy przygotowywać klopsiki. Na patelnię po cebuli wrzucamy boczek i smażymy go aż będzie przyrumieniony, chrupiący i puści dużo smacznego tłuszczyku. Wyciągamy go z patelni do miski z cebulą i odstawiamy wszystko do ostygnięcia. W międzyczasie, mielimy namoczoną bułkę w robocie.
Gdy cebula i boczek przestygną, dodajemy do nich mielone mięso, jajko, zmieloną bułkę, doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i gałką muszkatołową. Czystymi rękami wyrabiamy mięso, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Zeszkloną cebulę przekładamy do miski, w której będziemy przygotowywać klopsiki. Na patelnię po cebuli wrzucamy boczek i smażymy go aż będzie przyrumieniony, chrupiący i puści dużo smacznego tłuszczyku. Wyciągamy go z patelni do miski z cebulą i odstawiamy wszystko do ostygnięcia. W międzyczasie, mielimy namoczoną bułkę w robocie.
Gdy cebula i boczek przestygną, dodajemy do nich mielone mięso, jajko, zmieloną bułkę, doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i gałką muszkatołową. Czystymi rękami wyrabiamy mięso, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Rękami lepimy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej, głębokiej patelni rozpuszczamy masło i partiami obsmażamy klopsiki z każdej strony na brązowo. Po usmażeniu przekładamy je na chwilę na talerz.
Patelnię po smażeniu ściągamy na chwilę z ognia i na cały pozostały tam tłuszcz wsypujemy łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i smażymy minutę. Następnie, nie przestając mieszać, dolewamy bulion, wszystko dokładnie rozprowadzamy. Czekamy aż sos zacznie się gotować, wtedy przekładamy do niego klopsiki, z całymi sokami z talerza. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy jakieś 10 minut. Na sam koniec dodajemy śmietankę, mieszamy i ściągamy z ognia.
Klopsiki podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami - pieczone ziemniaki, frytki, puree ziemniaczane a nawet makaron. Do tego solidna porcja słodkiego dżemu borówkowego lub żurawinowego z mojego szybkiego przepisu.
Patelnię po smażeniu ściągamy na chwilę z ognia i na cały pozostały tam tłuszcz wsypujemy łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i smażymy minutę. Następnie, nie przestając mieszać, dolewamy bulion, wszystko dokładnie rozprowadzamy. Czekamy aż sos zacznie się gotować, wtedy przekładamy do niego klopsiki, z całymi sokami z talerza. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy jakieś 10 minut. Na sam koniec dodajemy śmietankę, mieszamy i ściągamy z ognia.
Klopsiki podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami - pieczone ziemniaki, frytki, puree ziemniaczane a nawet makaron. Do tego solidna porcja słodkiego dżemu borówkowego lub żurawinowego z mojego szybkiego przepisu.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
1 komentarze:
Świetny przepis!
Prześlij komentarz