Szukaj

Orzechowe ciasteczka gwiazki


19.12.2017   Magda

Z doświadczenia wiem, że takie upieczone ciasteczka na dzień przed świętami nie przetrwają. Jak większość ciasteczek najlepiej smakują świeżo upieczone i nie wiem jak wy, ale ja zawsze skubnę sobie kilka, tak w nagrodę. 

Ciasteczka są pysznie chrupiące, orzechowe i kuszą już podczas pieczenia - tak pięknie pachną. Lukier to smacznym słodkim dodatkiem, bo mimo cukru, ciasteczka są lekko wytrawne przez orzechy włoskie.

Składniki (na 2 blachy ciastek):
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 100g miękkiego masła
  • 250g mąki i trochę do podsypania
  • 100g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Na lukier królewski:
  • 1 białko
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 3 krople soku z cytryny
Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy i ubijamy mikserem na puszysty jasny krem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po jajku i dokładnie miksujemy do połączenia składników. Do tego dodajemy zmielone orzechy, proszek do pieczenia i na niskich obrotach wszystko mieszamy.

Do ciasta przesiewamy mąkę i za pomocą łyżki mieszamy do dokładnego połączenia. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy w rękach. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące, możemy dodać jeszcze trochę mąki podczas wyrabiania.

Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, lekko rozpłaszczamy, okręcamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Na chwilę przed wyciągnięciem ciasta z lodówki, wykładamy blachy do pieczenia papierem, a piekarnik nastawiamy na 180°.

Ciasto wykładamy z lodówki, posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto - ciasto dalej jest dosyć miękkie i lepkie więc nie rozwałkowujemy na bardzo cienki placek - około 3-4mm grubości. Wycinamy foremką ulubiony kształt. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce w niewielkiej odległości. 

Skrawki zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasta -  końcówke ciasta z którą nie da się już nic zrobić, zamrażam i wykorzystuje potem jako kruszonkę do pieczonych owoców - ścieram ją na tarce.

Blachy z ciasteczkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Ciasteczka powinny być rumiane i wypieczone. Wykładamy je do ostygnięcia.

Do dekorowania ciastek używam lukru królewskiego - białko jajka miksuje na sztywno. Cały czas miksując, dodajemy po łyżce cukru pudru oraz sok z cytryny i ubijamy na bardzo gęsty, jednolity lukier - u mnie około 5 minut, aby nie było wyczuwalnych kryształków cukru. Gotowy lukier rozsmarowujemy na ciasteczkach i możemy zajadać, nie czekając nawet aby zastygło.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki