Pieczone bataty z farszem meksykańskim
04.01.2018 Magda
Pieczone ziemniaki nadziewane przeróżnymi farszami to ostatni fast foodowy hit. Oprócz pieczenia ziemniaków jest to naprawdę ekspresowa potrawa a i z farszem można zaszaleć i za każdym razem uzyskać całkowicie nowe smakowe doświadczenie.
W dzisiejszym wydaniu postawiłam całkowicie na meksykańskie smaki. Zamiast ziemniaków, słodkie bataty, które po upieczeniu nabierają puszystej konsystencji i karmelowego smaku. Do tego idealnie pasujący mięsny farsz z czerwoną fasola i przyprawami jak do con carne. Wszystko to zwieńczone kremowymi dodatkami i ciągnącym serem. Połączenie zniewalająco pyszne.
- 2 duże bataty
- 250g mielonego mięsa - u mnie indyczego
- puszka czerwonej fasoli
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżka oleju
Do podania:
- kilka plasterków awokado
- żółty ser
- odrobina kwaśnej śmietany
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Bataty myjemy i nakłuwamy kilka razy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Na wierzchu robimy nacięcie wzdłuż. Wstawiamy bataty do piekarnika i pieczemy około godziny.
Mniej więcej w połowie pieczenia batatów, możemy zacząć przygotowywać farsz - cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy - kmin, pieprz cayenne i słodką paprykę, mieszamy i smażymy minutę. Do tego dodajemy koncentrat, rozprowadzamy i smażymy kolejną minutę. Do tego dodajemy mielone mięso, smażymy rozdrabniając na małe kawałeczki. Smażymy aż ładnie się zarumieni i pokryje przyprawami. Na sam koniec dodajemy fasolę, mieszamy i przykrywamy, aby zbytnio nie ostygło.
Wyciągamy bataty na chwilę z piekarnika. Rękami w rękawicach lub szczypcami delikatnie ściskamy batata, aby rozchylił się w miejscu nacięcia. Bierzemy widelec i uważając aby nie przerwać skórki, rozgniatamy miąższ.
Do rozcięcia obficie nakładamy mięsny farsz i wkładamy bataty jeszcze na 15 minut do piekarnika, aby wierzch i skórka jeszcze trochę się podpiekły.
Gotowe bataty od razu podajemy. Jeszcze gorące posypujemy tarty żółtym serem, na wierzch układamy plasterki awokado i wieńczymy kleksem śmietany.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz