Ciasto z musem czekoladowym
25.07.2013 Magda
Uwaga na to ciasto- raz zrobione staje się natychmiastowym przebojem i potem nie uwolnicie się od próśb ciągłego pieczenia tego czekoladowego cuda. Dodatkowo, łatwość wykonania oraz wspaniały efekt zachęcają do częstego pieczenia i dzielenia się tym ciastem z innymi.
Składniki na spód:
- 100 g masła
- 80g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 1 łyżka kakao
- 100g cukru
- szczypta soli
- 50g masła
- 80g gorzkiej czekolady
- 3 białka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 40ml gorącej wody
- według uznania: maliny lub truskawki do przybrania
Zaczynamy od przygotowania ciasta na spód - do rondelka z grubym dnem wkładamy masło oraz połamane kostki czekolady i wszystko rozpuszczamy na średnim ogniu i ostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie gdy czekolada stygnie, oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy kakao i miksujemy, po czym dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie, po łyżce, dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż masa stanie się sztywna i szklista.
Ubite na sztywno białka mieszamy z masą czekoladową a następnie przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy do pieczenia (około 20-21 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy 25-30 minut po czym wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Podczas stygnięcia, ciasto opadnie, ale właśnie o to nam chodzi - wgłębienie zostanie wypełnione musem czekoladowym.
Gdy ciasto ostygnie, zabieramy się za zrobienie musu - do rondelka z grubym dnem wkładamy masło, połamane kostki czekolady i rozpuszczamy na średnim ogniu. Ostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy aby napęczniała.
Białka jaj ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy po łyżce cukru, aby masa stała się sztywna i lśniąca. Następnie, bardzo delikatnie, łączymy pianę z białek z rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Delikatny mus przekładamy na upieczony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy ciasto do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami, według własnego uznania i zmysłu artystycznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz