Muffinki gruszkowe
02.08.2013 Magda
Pierwsze pojawienie się gruszek w sklepie trzeba było smacznie wykorzystać. I tak powstały moje muffinki z chrupiącą, cukrową skorupką. Niebo w gębie w niecałe 30 minut.
- ok. szklanki obranej i pokrojonej w kostki gruszki
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego, plus 2 łyżki do posypania
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 0,5 szklanki nektaru brzoskwiniowego lub soku z antonówek
- łyżka miodu
Nagrzewamy piekarnik do 200ºC.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, a następnie dodajemy cukier i imbir.
Wypełniamy wyłożoną papilotkami blachę do muffinek do do 2/3 wysokości, a wierzch każdej z babeczek posypujemy szczyptą brązowego cukru.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz