Szukaj

Muffinki gruszkowe


02.08.2013   Magda
Pierwsze pojawienie się gruszek w sklepie trzeba było smacznie wykorzystać. I tak powstały moje muffinki z chrupiącą, cukrową skorupką. Niebo w gębie w niecałe 30 minut. 
 
Składniki (na 12 muffinek): 
  • ok. szklanki obranej i pokrojonej w kostki gruszki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego, plus 2 łyżki do posypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 0,5 szklanki nektaru brzoskwiniowego lub soku z antonówek
  • łyżka miodu

Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, a następnie dodajemy cukier i imbir. W drugiej misce lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, miód, śmietanę i sok. Wrzucamy kawałki gruszki i delikatnie mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką.

Wypełniamy wyłożoną papilotkami blachę do muffinek do do 2/3 wysokości, a wierzch każdej z babeczek posypujemy szczyptą brązowego cukru. 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.

0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki