Chłodnik pomidorowy
02.08.2013 Magda
Ten chłodnik to mój sposób na walkę z upałem - orzeźwia, wybornie smakuje, zaskakuje kremową konsystencją i letnim, wakacyjnym smakiem soczystych, rubinowych pomidorów. W takie dni jak teraz sprawdza się znakomicie jako lunch, pierwsze danie lub sycący, chłodny koktajl.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 2 duże lub 3 średnie dojrzałe pomidory
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- szczypta płatków chili
- 500 ml kefiru
- mały pęczek szczypiorku
- kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
Pomidory myjemy i kroimy w duże kawałki. Do rondelka wlewamy oliwę, wrzucamy masło i wyciskamy na to ząbek czosnku - taka kolejność zapobiegnie przypaleniu się masła i zbyt szybkiego spaleniu się czosnku. Pod rondelkiem włączamy średni ogień i gdy masło się rozpuści, podsmażamy czosnek przez 1 minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy chili, solą i pieprzem, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Po upływie tego czasu, ściągamy garnek z ognia i całość blendujemy na gładką masę (użyłam nakładki z ostrzami, aby uzyskać naprawdę gładką konsystencję). Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu, dodajemy do pomidorów kefir, połowę posiekanego szczypiorku, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Etykiety:
Przystawki,
Wege,
Zupa
0 komentarze:
Prześlij komentarz