Risotto z kurkami
13.08.2013 Magda
Zachęcam do spaceru po lesie, bo nadeszła pora na leśne skarby. A wybór tych skarbów jest rozmaity - grzyby, jagody, maliny oraz poziomki. W tym tygodniu zapraszam do kuchni pełnej leśnych smaków. Zaczynamy od kremowego risotto z żółtymi jak słońce kurkami. W domu roznosi się zapach lasu, a na podniebieniu niebiańskie smaki. Polecam.
Składniki (na 2 porcje):
- około 200g kurek (mogą być mrożone)
- 1 szklanka ryżu arborio
- 2 szalotki, drobno posiekanej
- 3 szklanki ciepłego bulionu grzybowego (może być z kostki)
- 2 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 1/3 łyżeczki suszonej pietruszki
Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na niej szalotkę przez 3 minuty. Większe kurki przekrawamy na pół, mniejsze dodajemy w całości do smażonej cebulki. Podsmażamy jeszcze 3 minuty, dodajemy pietruszki i przekładamy na talerz.
Na tą samą patelnię, wrzucamy resztę masła, rozpuszczamy i dodajemy ryż. Smażymy go około 5 minut, po czym dodajemy do niego grzyby. Zalewamy 1/3 bulionu i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Uzupełniając kolejnymi porcjami bulionu, gotujemy risotto do momentu gdy ryż będzie al dente. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami i podajemy.
Etykiety:
Danie główne,
Ryż,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz