Szukaj

Tradycyjny piernik mojej babci


20.12.2013   Magda


Z opowieści mamy wiem, że wypieki babci były wyjątkowe - zawsze udane, pachnące i po prostu pyszne. Wszystkie przepisy na babcine ciasta moja mama dokładnie zapisywała, ponieważ babcia nigdy tego nie robiła - wszystko pamiętała z głowy. Dzięki staranności mojej mamy, dysponuje obecnie grubym, zabrudzonym i wymięty od częstego używania zeszytem pełnym przepisów na wspaniałe wypieki.

Z okazji zbliżających się Świąt, postanowiłam, jak co roku, obdarować moją mamę smakiem z jej dzieciństwa i upiec pachnący piernik babci. Nieskomplikowane  i szybkie wykonanie, niewyszukane składniki i pyszny smak to sekret wszystkich wypieków babci. Mam nadzieję, że tradycyjny smak tego piernika przypadnie Wam do gusty. 

Wesołych Świąt!


Składniki na piernik: 
  • 200g margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki powideł
  • 1/2 szklanki zimnej, czarnej kawy
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • garść łuskanych orzechów włoskich
Składniki na polewę: 
  • 100g margaryny 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki mleka


Piekarnik nagrzewamy do 170°. Formę na piernik wykładamy pergaminem.

Margarynę rozpuszczamy razem z miodem i przyprawą do piernika. Odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując, wlewamy małym strumieniem margarynę z dodatkami oraz kawę. Dodajemy powidła i grubo posiekane orzechy włoskie- mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika na około 45-50 minut.

Po upływie 45 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy ciasto ostygnie, przygotowujemy polewę. Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, dodajemy margarynę i rozpuszczamy na średnik ogniu. Gdy się rozpuści, dodajemy kakao i cukier i wszystko razem gotujemy cały czas mieszając, do uzyskania lśniącej, gęstej polewy. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy obficie piernik. 


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Czy ten piernik musi zmięknąć po upieczeniu? Jeśli tak to ile?

Smaczna Strona pisze...

Ogólnie się mówi, że im piernik dłużej leży, tym lepiej smakuje. W przypadku tego piernika, nie używa się karmelu, który sprawia, że ciasto jest twarde i musi dojrzeć, w związku z czym, po ostygnięciu nadaje się on od razu do spożycia. Jednak, można go też zrobić kilka dni wcześniej i odpowiednio przykryty nie sczerstwieje.

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki