Chili con carne
Chili con carne to jedno z najlepszych dań jednogarnkowych. Podczas dużych imprez świetnie się sprawdza – oszczędza czas, bo można je zrobić wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem, jak i można zrobić naprawdę wielki gar i nakarmić wielu gości. Przygotowane własnoręcznie kukurydziane tortille pomogą w stworzeniu klimatu iście meksykańskiej uczty.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 500g mielonej wołowiny
- puszka pomidorów
- 1 mięsisty pomidor
- puszka czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej
- pół puszki kukurydzy
- 2 czerwone cebule, poszatkowane
- 2 ząbki czosnku, roztarte z solą
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- łyżka octu balsamicznego
- pieprz i sól
- łyżka oliwy
Na patelni z przykrywką rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy: chilli, cynamon, kmin, pieprz Cayenne, orygano. Chwilkę wszystko smażymy. Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy, często mieszając i rozdrabniając większe grudy. Gdy mięso się ładnie zrumieni, wlewamy pomidory. Puszkę po pomidorach wypełniamy do połowy wrzątkiem, opłukujemy i wlewamy do mięsa. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę octu balsamicznego, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
Następnie dodajemy fasolę, kukurydzę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Na sam koniec, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i ściągamy z ognia.
Chili con carne podajemy w zależności od upodobań - z białym ryżem i/lub plackami kukurydzianymi, z kleksem kwaśnej śmietany i ewentualnie posiekaną świeżą kolendrą lub oregano.
PLACKI KUKURYDZIANE
Składniki (na 7-8 placków):
Składniki (na 7-8 placków):
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki sody
- 50g masła
- 150ml wrzątku
Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiewamy do miski, dodajemy sodę i sól. Wrzucamy pokrojone w kostkę masło, a następnie wlewamy wrzątek. Za pomocą łyżki wszystko razem energicznie mieszamy. Gdy ciężko już nam będzie operować łyżką, bierzemy ciasto i wyrabiamy w misce ręką na elastyczną masę. Tworzymy zgrabną kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut.
Rozgrzewamy mocno suchą patelnie. Z ciasta okrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego i za pomocą wałka rozwałkowujemy je na cienkie placki. Wrzucamy na patelnie i smażymy przez 3 minuty z każdej strony.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz