Lasagne meksykańska
02.04.2014 Magda
Gdyby się bardzo upierać, można stwierdzić, że to danie to nic innego jak chili con carne w innej formie, ale ja utrzymuje, że to danie wyróżnia się swoją specyfiką. Jest w nim przede wszystkim więcej warzyw, a wynika to z tego, że pierwotnie było to danie wegetariańskie. W wersji wegetariańskiej, przyprawy, które tutaj dodane się do mięsa, dodaje się do sosu pomidorowego, i ot cała filozofia. Niestety, w przypadku mojego taty, opcja wege nie przeszła i tylko ta ma prawo bycia na naszym stole. W związku z powyższym, dla wszystkich miłośników mięsa, z moim tatą na czele, publikuję właśnie tą wersję lazanii. Ale równie mocno zachęcam do wegetariańskiej wersji.
Składniki (na 3-4 porcje):
- paczka tortilli (6 płatów)
- 500g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej)
- 1 zielona i żółta papryka
- Puszka kukurydzy
- Puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 50 g sera żółtego startego na grubej tarce
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz i sól do smaku
- łyżka oliwy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Do garnka wlewamy pomidory, puszki opłukujemy odrobiną wody i dolewamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę cukru, sól i pieprz. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywą i pozwalamy mu ,,pyrkać” przez 10- 15 minut.
W międzyczasie smażymy mięso na patelni po papryce – paprykę przekładamy do miski, do której wrzucamy odcedzoną i przepłukaną kukurydzę i fasolę. Mięso wykładamy na patelnie i za pomocą łyżki lub widelca, rozdrabniamy na małe kawałki. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem Cayenne, słodką papryką, kminem i oregano – podane przeze mnie w przepisie proporcje są bardzo umowę – można sobie doprawić według własnego gustu.
W dużym garnku, którego można wstawić do piernika, układamy warstwy naszej lazanii, będzie 5 warstw warzyw i mięsa oraz 7 warstw sosu pomidorowego, więc zanim zaczniemy trzeba sobie odpowiednio podzielić i oszacować porcje. Na dno garnka, wylewamy około 3 łyżek sosu, na to układamy placek tortilli. Następnie idzie warstwa mięsa, warzyw, kilka łyżek sosu i znowu placek tortilli. Kolejne warstwy układamy w tej właśnie kolejności. Na samym wierzchu układamy tortille, wylewamy resztki sosu i posypujemy startym serem.
Wstawiamy garnek do piekarnika nastawionego na 200º i zapiekamy 20-25 minut. Gotową potrawę dzielimy na trójkąty, wykładamy na talerze, dekorujemy kleksem śmietany i szczyptą czerwonej papryki.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz