Banany w karmelu
03.04.2014 Magda
Efektowny deser w 15 minut? To da się zrobić, a i tak większość z tego czasu zajmie przyswajanie przepisu, niż samo jego wykonanie. Trzeba się jedynie wykazać ostrożnością i uwagą przy przygotowaniu karmelu. Ale warto chwilę się skupić, bo naprawdę warto.
- 2 twarde banany
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- Sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wrzątku
- 2 gałki lodów śmietankowych
Banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, aż się spieni. Na masło sypiemy cukier, wlewamy wrzątek i wstrząsamy patelnią – pamiętajcie, karmelu nie miesza się łyżką, wystarczą koliste ruchy patelnią. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i robić gęsty, dodajemy sok z pomarańczy - uwaga, może trochę pryskać - i sypiemy cynamon. Następnie układamy plastry banana i trzymamy w karmelu 3 minuty z jednej strony, po czym obracamy i trzymamy kolejne 3 minuty.
Ściągamy z ognia i łyżką wykładamy na talerz. Do każdej porcji podajemy gałkę lodów. Całość polewamy sosem karmelowym.
Ściągamy z ognia i łyżką wykładamy na talerz. Do każdej porcji podajemy gałkę lodów. Całość polewamy sosem karmelowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz