Falafel z sosem pomidorowym
13.05.2014 Magda
Falafel to potrawa rodem z Bliskiego Wschodu. Jest to potrawa przyrządzana zazwyczaj z mielonej ciecierzycy doprawionej aromatycznymi przyprawami. Falafel, formowany w kulki lub małe kotleciki dobrze sprawdza się w czasie stojących imprez, bo można go śmiało jeść rękami, maczając w różnych sosach. Można go także podawać jako substytut kotletów dla wegetarian, włożyć do chlebka pita, dodać świeże warzywa, ulubione sosy i stworzyć wegetariański kebab. Pycha...
Składniki (na około 20 kotlecików):
- 200g suchej cieciorki
- 1 duża cebula
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty chili
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- olej do smażenia
Na dzień przed zrobieniem kotlecików, namaczamy cieciorkę w zimnej wodzie z sodą, przez minimum 12 godzin. Na drugi dzień napęczniałą cieciorkę odcedzamy i opłukujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy ją około 3 minut. Następnie dodajemy przyprawy – cynamon, chili, nasiona kolendry i smażymy jeszcze 2 minuty uważając, aby cebula i przyprawy się nie przypaliły.
Cieciorkę i cebulę z przyprawami wkładamy do robota kuchennego, dodajemy olej sezamowy, szczyptę soli i mielimy na gładką masę. Masę przekładamy do miski, miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po upływie 30 minut, rozgrzewamy olej na patelni. Za pomocą mokrej małej łyżeczki nabieramy porcję masy i formujemy małe kotleciki – możemy im nadać dowolny kształt, ale pamiętajmy, że kotleciki powinny być małe, aby dało się je wygodnie jeść rękami.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy ją około 3 minut. Następnie dodajemy przyprawy – cynamon, chili, nasiona kolendry i smażymy jeszcze 2 minuty uważając, aby cebula i przyprawy się nie przypaliły.
Cieciorkę i cebulę z przyprawami wkładamy do robota kuchennego, dodajemy olej sezamowy, szczyptę soli i mielimy na gładką masę. Masę przekładamy do miski, miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po upływie 30 minut, rozgrzewamy olej na patelni. Za pomocą mokrej małej łyżeczki nabieramy porcję masy i formujemy małe kotleciki – możemy im nadać dowolny kształt, ale pamiętajmy, że kotleciki powinny być małe, aby dało się je wygodnie jeść rękami.
Gdy olej jest rozgrzany, wkładamy na niego porcję kotlecików i smażymy na złoty kolor. Gotową porcję wykładamy na papierowy ręcznik. Podajemy jeszcze ciepłe z słodko-pikantnym dipem pomidorowym z przepisu poniżej
PIKANTNO-SŁODKI SOS POMIDOROWY
PIKANTNO-SŁODKI SOS POMIDOROWY
- 1 puszka pomidorów
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 szczypty pieprzu Cayenne
- sól do smaku
- 1 łyżka mascarpone
Do rondelka wlewamy oliwę i wyciskamy na nią czosnek, dopiero potem włączamy ogień pod garnkiem. Chwilkę smażymy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy cukier i pozwalamy mu się chwilę smażyć – nada mu to lekko dymny smak. Potem dodajemy pomidory, sól i pieprz Cayenne. Czekamy aż zacznie bulgotać, po czym zmniejszamy ogień i dusimy pod półprzykryciem przez około 15-20 minut. Po tym czasie, sos powinien odpowiednio zgęstnieć. Przelewamy do na sitko i przecieramy na gładko. Do przetartego sosu dodajemy łyżkę mascarpone i rozprowadzamy. W zależności od upodobań, podajemy ciepły lub zimny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz