Ciasto pistacjowe z kruszonką
17.05.2014 Magda
Pistacja występuje
w różnych odmianach, pochodzących z różnych zakątków świata, jednakże
najbardziej popularna, najczęściej przez nas jedzona, Pistacia ver, pochodzi ze Wschodu i krajów śródziemnomorskich. Dzięki
pistacjom i dodatkowi cynamonu w kruszonce, to ciasto też może uchodzić
za orientalną kompozycję smaków. Jest ono jednocześnie słodkie i słone -
jeśli użyje się solonych pistacji, co polecam. Ponadto,
oprócz smaku i chrupiących kąsków w cieście, pistacje sprawiają, że
ciasto pozostaje długo wilgotne, nie zbite i zapychające, ale lekkie
i aromatyczne.
Podaje je do gorzkiej kawy, z gałką lodów śmietankowych lub z kleksem słodkiej śmietany.
- 2 szklanki pistacji
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka białego cukru
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki pistacji ze składników powyżej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 50g zimnego masła
- masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
- lody waniliowe do podania
Łuskane pistacje wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i prażymy około 5-7 minut, aż zaczną pachnieć. Następnie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie formę do pieczenia wykładamy papierem, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Gdy pistacje ostygną, przekładamy je do robota kuchennego. Włączamy robota na dwa pulsacyjne obroty noży, aby tylko delikatnie posiekać pistacje - odkładamy 2 łyżki na później, do kruszonki. Do reszty pistacji w robocie dodajemy 1/2 szklanki cukru i mielimy na bardzo drobno.Do orzechów przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Grubo posiekane pistacje przekładamy do głębokiego talerza, dodajemy do nich brązowy cukier, mąkę, cynamon i pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami łączymy masło ze suchymi składnikami, aby utworzyła się gruboziarnista kruszona. Odstawiamy ją do lodówki, aby masło za bardzo się nie ogrzało.
Do dużej miski oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i za pomocą miksera ubijamy na sztywną pianę. Odmierzamy 1/2 szklanki cukru i ciągle miksując, dodajemy stopniowo do piany z białek. Gdy piana jest sztywna i szklista, dodajemy, ciągle miksując, po jednym żółtku. Gdy wszystkie żółtka są zmiksowane z białkami, mały strumykiem dodajemy rozpuszczone masło, miksując. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy wszystko na najniższych obrotach miksera.
Włączamy piekarnik na 180°. Połowę ciasta wylewamy do formy, na wierz posypujemy połowę przygotowanej kruszonki. Następnie wylewamy resztę ciasta, wyrównujemy wierz i posypujemy go równomiernie pozostałą kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Następnie wystawiamy z piekarnika do całkowitego ostygnięcia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz