Szukaj

Naleśniki z dżemem rabarbarowym


02.06.2014   Magda

Było by grzechem nie skorzystać z dobrodziejstw sezonu letniego i nie zakosztować w rabarbarze. Uwielbiam ciasto rabarbarowe i kompot, rabarbarowy słodko-kwaśny smak. Dlatego pomyślałam, że dżem będzie równie pyszny - nie pomyliłam się. On w tym przepisie jest główną gwiazdą i dobry jest nie tylko do naleśników. Wystarczy go lekko rozgrzać w garnuszku z kilkoma kroplami wody i jest świetnym gorącym sosem do lodów. A kilka łyżek dodany do gazowanej wody zmieni się w pyszny, orzeźwiający napój.

Dżem rabarbarowy (składniki na 4 słoiki, 300ml): 
  • 1 kilogram rabarbaru
  • 400g cukru kryształ
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 10 łyżek wody
Składniki na naleśniki (około 8 sztuk): 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju, plus kropla do wysmarowania patelni
  • około 1,5 szklanki mąki - zależy od gęstości ciasta
  • 4 łyżki gazowanej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Dodatkowo: 
  • serek śmietankowy do przesmarowania naleśników
  • kilka łyżek śmietanki kremówki do polania
Rabarbar dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w kostkę. Przekładamy rabarbar do duże garnka, dodajemy wodę, cukier i cukier waniliowy i wstawiamy na średni gaz. Gdy zacznie się gotować, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod półprzykryciem około 20 minut - owoce powinny być miękkie, a dżem odpowiednio gęsty. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy dnem do góry. Wystudzony dżem w słoikach można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 miesięcy.

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Roztrzepujemy rózgą i stopniowo dodajemy mąkę - dodajemy ją do chwili, gdy uzyskamy odpowiednią gęstość ciasta. Ostawiamy ciasto na około 20 minut. Ciasto w czasie stania jeszcze zgęstnieje, dlatego przed smażeniem dodajemy wodę gazowaną i jeszcze raz mieszamy.

Na patelnie wylewamy odrobinę oleju i rozprowadzamy go za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na złoto naleśniki z obu stron.

Upieczone naleśniki smarujemy serkiem śmietankowym i dżemem - około 1 łyżeczki serka i 2 łyżki dżemu na każdy. Polewamy śmietanką według uznania i podajemy.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

czy rabarbar przed pokrojeniem obieramy?

Anonimowy pisze...

halo? czy może ktoś z prowadzących bloga odpowiedzieć?

Smaczna Strona pisze...

Przepraszam bardzo za opóźnienie, nie dostałam mailowego powiadomienia o komentarzu. Jeśli nie jest jeszcze za późno to odpowiadam- nie, nie obieramy rabarbaru, jedynie porządnie myjemy.

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki