Naleśniki z dżemem rabarbarowym
02.06.2014 Magda
Było by grzechem nie skorzystać z dobrodziejstw sezonu letniego i nie zakosztować w rabarbarze. Uwielbiam ciasto rabarbarowe i kompot, rabarbarowy słodko-kwaśny smak. Dlatego pomyślałam, że dżem będzie równie pyszny - nie pomyliłam się. On w tym przepisie jest główną gwiazdą i dobry jest nie tylko do naleśników. Wystarczy go lekko rozgrzać w garnuszku z kilkoma kroplami wody i jest świetnym gorącym sosem do lodów. A kilka łyżek dodany do gazowanej wody zmieni się w pyszny, orzeźwiający napój.
Dżem rabarbarowy (składniki na 4 słoiki, 300ml):
Składniki na naleśniki (około 8 sztuk):
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju, plus kropla do wysmarowania patelni
- około 1,5 szklanki mąki - zależy od gęstości ciasta
- 4 łyżki gazowanej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- serek śmietankowy do przesmarowania naleśników
- kilka łyżek śmietanki kremówki do polania
Rabarbar dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w kostkę. Przekładamy rabarbar do duże garnka, dodajemy wodę, cukier i cukier waniliowy i wstawiamy na średni gaz. Gdy zacznie się gotować, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod półprzykryciem około 20 minut - owoce powinny być miękkie, a dżem odpowiednio gęsty. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy dnem do góry. Wystudzony dżem w słoikach można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 miesięcy.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Roztrzepujemy rózgą i stopniowo dodajemy mąkę - dodajemy ją do chwili, gdy uzyskamy odpowiednią gęstość ciasta. Ostawiamy ciasto na około 20 minut. Ciasto w czasie stania jeszcze zgęstnieje, dlatego przed smażeniem dodajemy wodę gazowaną i jeszcze raz mieszamy.
Na patelnie wylewamy odrobinę oleju i rozprowadzamy go za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na złoto naleśniki z obu stron.
Upieczone naleśniki smarujemy serkiem śmietankowym i dżemem - około 1 łyżeczki serka i 2 łyżki dżemu na każdy. Polewamy śmietanką według uznania i podajemy.
Upieczone naleśniki smarujemy serkiem śmietankowym i dżemem - około 1 łyżeczki serka i 2 łyżki dżemu na każdy. Polewamy śmietanką według uznania i podajemy.
3 komentarze:
czy rabarbar przed pokrojeniem obieramy?
halo? czy może ktoś z prowadzących bloga odpowiedzieć?
Przepraszam bardzo za opóźnienie, nie dostałam mailowego powiadomienia o komentarzu. Jeśli nie jest jeszcze za późno to odpowiadam- nie, nie obieramy rabarbaru, jedynie porządnie myjemy.
Prześlij komentarz