Naleśniki ze szpinakiem i sosem z sera Lazur
04.06.2014 Magda
Gdy byłam mała, naleśniki na słono nie miały racji bytu. Zawsze tylko słodkie z serem, ewentualnie z dżemem lub posypane jedynie cukrem pudrem. Obecnie, wytrawne naleśniki, a tym bardziej te ze szpinakiem, to już klasyka. Podawane z sosem z sera Lazur można podać nie tylko na obiad, ale także na elegancką kolację.
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju, plus kropla do wysmarowania patelni
- około 1,5 szklanki mąki - zależy od gęstości ciasta
- 4 łyżki gazowanej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- mały pęczek szczypiorku
- 4 garści świeżego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g serka kanapkowego naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 100g sera Lazur z niebieską pleśnią
- 100ml śmietanki kremówki
- grubo mielony zielony pieprz
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - do miski wlewamy mleko, zwykłą wodę, wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Roztrzepujemy rózgą i stopniowo dodajemy mąkę - dodajemy ją do chwili, gdy uzyskamy odpowiednią gęstość ciasta. Ostawiamy ciasto na około 20 minut.
Przygotowujemy farsz do naleśników - cebulę obieramy i siekamy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę przez około 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy uważając aby się nie spalił. Umyty szpinak dodajemy na patelnię i smażymy około 7 minut - w tym czasie zmniejszy bardzo objętość, puści sok i się poddusi. Ściągamy z ognia, dodajemy do niego serek śmietankowy i dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej pokrojony w kostkę ser Lazur - za pomocą rózgi łączymy ser ze śmietanką. Ostawiamy w ciepłe miejsce aby nie ostygnął.
Na patelnie do smażenia naleśników wlewamy kropelkę oleju i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Patelnie dobrze rozgrzewamy. Ostawione ciasto zgęstniało, dlatego przed smażeniem dodajemy do niego wodę gazowaną i mieszamy. Na patelnie wylewamy porcję ciasta i smażymy na złoto naleśniki z obu stron.
Naleśniki przekładamy farszem szpinakowym, składamy na cztery i układamy na talerzu. Polewamy ciepłym sosem z sera Lazur i zaraz serwujemy.
Przygotowujemy farsz do naleśników - cebulę obieramy i siekamy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę przez około 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy uważając aby się nie spalił. Umyty szpinak dodajemy na patelnię i smażymy około 7 minut - w tym czasie zmniejszy bardzo objętość, puści sok i się poddusi. Ściągamy z ognia, dodajemy do niego serek śmietankowy i dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej pokrojony w kostkę ser Lazur - za pomocą rózgi łączymy ser ze śmietanką. Ostawiamy w ciepłe miejsce aby nie ostygnął.
Na patelnie do smażenia naleśników wlewamy kropelkę oleju i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Patelnie dobrze rozgrzewamy. Ostawione ciasto zgęstniało, dlatego przed smażeniem dodajemy do niego wodę gazowaną i mieszamy. Na patelnie wylewamy porcję ciasta i smażymy na złoto naleśniki z obu stron.
Naleśniki przekładamy farszem szpinakowym, składamy na cztery i układamy na talerzu. Polewamy ciepłym sosem z sera Lazur i zaraz serwujemy.
Etykiety:
Danie główne,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz