Szukaj

Domowe bezy z bitą śmietaną i truskawkami


23.06.2014   Magda

Koszycki bezowe wypełnione puszystą śmietaną i polane sosem ze świeżych truskawek to wspaniały pomysł na letni i elegancki deser. Dodatkowym atutem są własnoręcznie wykonane bezy - chrupiące z zewnątrz i ciągnące w środku. Zrobienie bez wcale nie jest trudne, a naprawdę warto bo efekt jest pyszny.

Składniki na domowe bezy (na około 2 blachy bez):
  • 4 białka jaja
  • 170g drobno mielonego cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 300 g truskawek
Zaczynamy od przygotowania bez - 4 białka zaczynamy obijać ze szczyptą soli. Gdy piana zaczyna gęstnieć, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy ocet i miksujemy wszystko na najwyższych obrotach aż do momentu gdy piana jest bardzo sztywna, błyszcząca, a kryształki cukru są niewyczuwalne. Nastawiamy piekarnik na 100º.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ubite białka przekładamy do woreczka cukierniczego, z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i formujemy koszyczki na papierze do pieczenia- zaczynamy od środka i kulistym ruchem przechodzi do zewnątrz tworząc spód. Następnie, nie przerywając wyciskania i nie odrywając woreczka, tworzymy zewnętrzne koło, które będzie rantem koszyczka. Tworzymy tyle koszyczków ile potrzebujemy. Z reszty białek możemy zrobić mniejsze beziki.

Blachę wstawiamy do piekarnika i ,,suszymy" bezy przez około 75-80 minut. Upieczone powinny być twarde i chrupiące z zewnątrz. Odstawiamy beziki do ostygnięcia.

Gdy bezy są ostygnięte, ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę. Ładniejsze truskawki kroimy w większe kawałki, a resztę wrzucamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na mus. Śmietankę nakładamy na beziki - można łyżką lub ładniej - woreczkiem cukierniczym z końcówką. Na wierzch układamy kawałki truskawek i wszystko polewamy sosem. Podajemy.

0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki