Camembert z grilla
16.07.2014 Magda
Dla moich niemięsożernych gości także znajdzie się coś pysznego do wrzucenia na grilla - pieczony w folii camembert z aromatycznymi dodatkami świetnie pasuje do podpiekanych nad ogniem grzanek. Ser ze stołu znika w sekundę - te ciągnące wąsy wręcz zachęcają do jedzenia :)
- 1 ser camembert
- 2 suszone pomidory z oleju
- 1 łyżka oleju spod pomidorów
- 1 duży czosnek
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 szczypty grubo mielonego zielonego pieprzu
Ostrym nożem odcinamy górą warstwę sera - robimy to pod kątem, aby utworzyć wgłębienie w środku sera. Ser układamy na środku paczuszki z foli aluminiowej, do wgłębienia układamy podkrojone w kostkę pomidory i pokrojony w plasterki czosnek. Układamy gałązki rozmaryny, posypujemy pieprzem i polewamy po wierzchu olejem. Przykrywamy odciętym wierzchem sera i delikatnie dociskamy. Paczuszkę z folii szczelnie zamykamy i kładziemy na grilla - nie bezpośrednio nad żarem, ale z boku, aby się nie spaliło. Po około 15 minutach ser w paczuszce powinien być pięknie rozpuszczony. Ściągamy go z ognia, rozwijamy paczuszkę i od razu podajemy. Najlepiej smakuje rozsmarowany na kromkach zgrillowanych nad żarem.
Etykiety:
Przystawki,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz