Szukaj

Camembert z grilla


16.07.2014   Magda


Dla moich niemięsożernych gości także znajdzie się coś pysznego do wrzucenia na grilla - pieczony w folii camembert z aromatycznymi dodatkami świetnie pasuje do podpiekanych nad ogniem grzanek. Ser ze stołu znika w sekundę - te ciągnące wąsy wręcz zachęcają do jedzenia :)

Składniki (dla 2-3 osób): 
  • 1 ser camembert
  • 2 suszone pomidory z oleju
  • 1 łyżka oleju spod pomidorów
  • 1 duży czosnek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 szczypty grubo mielonego zielonego pieprzu

Ostrym nożem odcinamy górą warstwę sera - robimy to pod kątem, aby utworzyć wgłębienie w środku sera. Ser układamy na środku paczuszki z foli aluminiowej, do wgłębienia układamy podkrojone w kostkę pomidory i pokrojony w plasterki czosnek. Układamy gałązki rozmaryny, posypujemy pieprzem i polewamy po wierzchu olejem. Przykrywamy odciętym wierzchem sera i delikatnie dociskamy. Paczuszkę z folii szczelnie zamykamy i kładziemy na grilla - nie bezpośrednio nad żarem, ale z boku, aby się nie spaliło. Po około 15 minutach ser w paczuszce powinien być pięknie rozpuszczony. Ściągamy go z ognia, rozwijamy paczuszkę i od razu podajemy. Najlepiej smakuje rozsmarowany na kromkach zgrillowanych nad żarem.

0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki