Szaszłyki z kurczakiem w tymiankowej marynacie
21.07.2014 Magda
Filet z kurczak nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem na grilla - nie ważne jak długo by się go marynowało, często zdarza się że jest suchy i bez smaku. Jednak dzięki kilku sprytnym a nie czasochłonnym zabiegom, można sprawić że kurczak będzie soczysty, dobrze upieczony i aromatyczny. Pierwszym sposobem jest zamarynowanie filetu w soku z cytryny, który zmiękczy mięso. Drugim - pieczenie małych kawałku obwiniętych w boczek- tłuszcz z pieczonego boczku nada smaku i sprawi, że kurczak nie wyschnie. Trzecim - często polewanie kurczaka odłożoną marynatą. W efekcie mamy idealnego kurczaka w towarzystwie warzywnych dodatków, wszystko upieczone w tym samym czasie, aromatyczne i pyszne.
Składniki (na 4 duże szaszłyki): - 1 duży filet z kurczaka
- 8 plasterków boczku
- 1 duża cukinia
- 5 średnich młodych ziemniaków
- sok z jednej cytryny
- 8 łyżek oleju z pestek winogron
- 2 ząbki czosnku
- duża szczypta soli
- 2 duże szczypty grubo mielonego pieprzu
- duża wiązka gałązek świeżego tymianku
Na kilka godzin przed grillem marynujemy mięso. Zaczynamy od przyrządzenia marynaty - obieramy i siekamy czosnek, przekładamy go do moździerza. Do czosnku oskubujemy sam listki tymianku, kilka, zostawiamy w całości, dodajemy szczyptę soli i tłuczkiem wszystko rozcieramy. Następnie dodajemy oliwę, jeszcze chwilę ucieramy. Marynatę przekładamy do dużej miski, dodajemy do niej sok z cytryny, pieprz i dokładnie mieszamy. Część marynaty odkładamy do poźniejszego polewania szaszłyków.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę (około 2-3 centymetry). Kawałki kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy. Miskę przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki (około 3-4 godzin).
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę (około 2-3 centymetry). Kawałki kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy. Miskę przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki (około 3-4 godzin).
Patyki do szaszłyków namaczamy w wodzie przed nakłuwaniem, wtedy nie spalą się podczas pieczenia. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w plastry lub półplasterki. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Na patyki nakłuwamy po kolei cukinię, ziemniaka i okręcony w boczek kawałek kurczaka. Nakłuwamy tak wszystkie szaszłyki, aż skończą się wszystkie składniki. Gotowe szaszłyki układamy nad żarem, pieczemy często polewając odłożoną wcześniej marynatą i obracając. Szaszłyki są gotowe gdy ziemniaki są miękkie, a mięso wypieczone (około 45 minut).
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz