Hot dogi z grillowaną kiełbasą
27.07.2014 Magda
Na prawdziwym grillu nigdy nie może zabraknąć królowej tego typu imprez - kiełbasy. Tradycyjnie podawana z keczupem, musztardą i chlebem już mi się trochę znudziła. Dla urozmaicenia, postanowiłam upakować ją w bułę pełną pysznych i świeżych dodatków i jak się okazało, w tej formie znikała szybciej niż zdążyłam usmażyć kolejne porcje.
Składniki (dla 4 osób):
- 4 pojedyncze kiełbasy podwawelskie (lub 1,5 pętka)
- 4 świeże półbagietki
- około 7 dużych pomidorków cherry
- 4 ogórki małosolne
- pęczek pietruszki
- 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
- 2,5 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki keczupu
- 2 łyżki maślanki
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki czosnku
- kilka gałązek koperku
- sól i pieprz do smaku
Większą kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki. Każdy kawałek/kiełbasę nacinamy z obu stron na skos i układamy nad żarem. Pomidorki myjemy, usuwamy szypułki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Następnie układamy nad żar. W międzyczasie, kroimy ogórki z długie paski, myjemy pietruszkę, robimy nacięcia w bagietkach i przygotowujemy sos - wszystkie składniki - majonez, keczup, maślankę, curry i czosnek dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
Po tym czasie, odwracamy pomidorki oraz kiełbasę na drugą stronę. Podczas pieczenia, odwracamy kiełbasę wielokrotnie i posypujemy przyprawą na dopiero co podpieczonej stronie. Poziom podsmażenia kiełbasy dostosowujemy do własnych upodobań, nie mniej jednak, kiełbasa musi spędzić minimum 15 minut nad ogniem aby się zagrzała w środku. Pilnujemy pomidorków i jeśli zaczną pękać, obracamy na drugą stronę.
Do środka bułki wkładamy kilka gałązek pietruszki i pokrojonego w paski ogórka. Na to układamy upieczoną kiełbasę i polewamy obficie sosem. Obok, serwujemy podpieczone pomidorki, które można ściągnąć z patyka, przekroić i także dołożyć do hot doga.
Etykiety:
Danie główne,
Mięsne
0 komentarze:
Prześlij komentarz