Ciasto z czarnymi porzeczkami
29.07.2014 Magda
W tym roku, urodzaj w moim ogrodzie naprawdę dopisał i szkoda aby cokolwiek się zmarnowało. Poszły w ruch słoiki na kompoty i dżemy, woreczki do zamrażania i wyciskarka owoców. Była też okazja do upieczenia kilku blach ciasta, z poniższego prostego przepisu. Warto ten przepis zanotować i stosować do wszystkich sezonowych owoców - porzeczek, agrestu, malin, jagód czy wiśni. Jest naprawdę uniwersalny, nie może się nie udać, a i w każdej kombinacji smakowej jest wyśmienity.
- 3,5 szklanki mąki + 1 łyżka do porzeczek
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
- 1 l porzeczek, umytych i przebranych
- 70g masła
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
Zaczynamy od zrobienia kruszonki - do pokrojonego w kostkę masła dodajemy mąkę i cukier. Za pomocą palców, rozcieramy masło z suchymi składnikami do utworzenia okruchów kruszonki. Odstawiamy do lodówki.
Smakujemy i wysypujemy bułką tartą blachę do pieczenia. Odstawiamy.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski, odstawiamy. Mleko łączymy z olejem i też odstawiamy. Piekarnik nastawiamy do 180º.
Do miski wpijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Za pomocą miksera ubijamy wszystko na puszysty, jasny krem. Gdy jajka są dobrze ubite, na przemian dodajemy do ciasta suche i mokre składniki i miksujemy, aż do wyczerpania się przygotowanych porcji. Gotowe ciasto wylewamy do formy.
Do umytych i oczyszczonych z gałązek porzeczek dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, aby mniej więcej pokryła owoce - zapobiegnie to opadnięciu owoców na dno podczas pieczenia. Równomiernie układamy porzeczki na wierzchu ciasta, a następnie równomiernie posypujemy ciasto kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika i pieczemy 30 minut w 180º, następnie po upływie tego czasu, zmniejszamy grzanie do 150º i pieczemy kolejne 30 minut.
Upieczone ciasto ostawiamy do ostygnięcia, a po ostygnięciu możemy oprószyć cukrem pudrem.
3 komentarze:
Takie proste ciasta z owocami sezonowymi lubię najbardziej :) Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam :)
Mega idealny przepis zrobiłam aż 2 blachy z czerwonymi porzeczkami ;) polecam!!!!
Jak takie dobre ciasto tak szybko znika, czasem lepiej się nie rozdrabniać jedną blachą :)
Prześlij komentarz