Szukaj

Ciasto z czarnymi porzeczkami


29.07.2014   Magda

W tym roku, urodzaj w moim ogrodzie naprawdę dopisał i szkoda aby cokolwiek się zmarnowało. Poszły w ruch słoiki na kompoty i dżemy, woreczki do zamrażania i wyciskarka owoców. Była też okazja do upieczenia kilku blach ciasta, z poniższego prostego przepisu. Warto ten przepis zanotować i stosować do wszystkich sezonowych owoców - porzeczek, agrestu, malin, jagód czy wiśni. Jest naprawdę uniwersalny, nie może się nie udać, a i w każdej kombinacji smakowej jest wyśmienity. 

Składniki na ciasto (duża blacha, ok. 40x27cm):
  • 3,5 szklanki mąki + 1 łyżka do porzeczek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
  • 1 l porzeczek, umytych i przebranych


Składniki na kruszonkę:
  • 70g masła
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
Zaczynamy od zrobienia kruszonki - do pokrojonego w kostkę masła dodajemy mąkę i cukier. Za pomocą palców, rozcieramy masło z suchymi składnikami do utworzenia okruchów kruszonki. Odstawiamy do lodówki.

Smakujemy i wysypujemy bułką tartą blachę do pieczenia. Odstawiamy. 

Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski, odstawiamy. Mleko łączymy z olejem i też odstawiamy. Piekarnik nastawiamy do 180º

Do miski wpijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Za pomocą miksera ubijamy wszystko na puszysty, jasny krem. Gdy jajka są dobrze ubite, na przemian dodajemy do ciasta suche i mokre składniki i miksujemy, aż do wyczerpania się przygotowanych porcji. Gotowe ciasto wylewamy do formy. 

Do umytych i oczyszczonych z gałązek porzeczek dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, aby mniej więcej pokryła owoce - zapobiegnie to opadnięciu owoców na dno podczas pieczenia. Równomiernie układamy porzeczki na wierzchu ciasta, a następnie równomiernie posypujemy ciasto kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika i pieczemy 30 minut w 180º, następnie po upływie tego czasu, zmniejszamy grzanie do 150º i pieczemy kolejne 30 minut. 

Upieczone ciasto ostawiamy do ostygnięcia, a po ostygnięciu możemy oprószyć cukrem pudrem.


3 komentarze:

Elisa Bella pisze...

Takie proste ciasta z owocami sezonowymi lubię najbardziej :) Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Mega idealny przepis zrobiłam aż 2 blachy z czerwonymi porzeczkami ;) polecam!!!!

Smaczna Strona pisze...

Jak takie dobre ciasto tak szybko znika, czasem lepiej się nie rozdrabniać jedną blachą :)

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki