Gęsta zupa z leśnych grzybów
16.09.2014 Magda
Kto spacerował już w tym roku po lesie, sam dobrze wie, że hojnie w tym roku obsypało grzybami. Nie muszę chyba przekonywać, że smak i aromat grzybów jest niepowtarzalny. Mały dodatek świeżyć lub suszonych podkręci smak sosów, barszczu, żurku, a nawet rosołu jak ktoś lubi. Ale największa esencja grzybowego smaku jest w zupie zrobionych z samiusieńkich grzybów. Taką właśnie zupę zawsze robimy z mamą po jesiennym spacerze. Taka miseczka gorącej, gęstej, ekstremalnie grzybowej zupy jest idealną nagrodą dla zasłużonego grzybiarza.
Składniki (na 4-6 porcji):
- około 1kg leśnych grzybów (mogą być mieszane, ale koniecznie musi być kilka maślaków)
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka w korzeniu
- 2 duże cebule
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- natka pietruszki do posypania
Grzyby przebieramy, myje i te które tego wymagają, obieramy ze skórki. Kroimy w duże kawałki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy mało i szklimy na nim cebulkę do miękkości - około 5-7 minut. Następnie dodajemy marchew i pietruszkę i jeszcze smażymy 3 minuty. Dodajemy grzyby i zalewamy wszystko zimną, przegotowaną wodą, aby zakryło wszystkie warzywa. Zagotowujemy.
Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 60 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając i sprawdzając czy nie ubyło zbyt dużo wody. Jeśli zbyt dużo wody odparowało, należy dolać jej tyle aby zakrywała grzyby.
Po upływie czasu gotowania, kwaśną śmietanę rozprowadzamy w kilku łyżkach gorącej zupy, aby się nie zważyła, po czym ostrożnie przelewamy do garnka jednocześnie mieszając. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy gorącą, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje podawana ze świeżym, ulubionym pieczywem.
Etykiety:
Przystawki,
Wege,
Zupa
2 komentarze:
Przepysznie u Ciebie .. pachnąco i smacznie !
Bardzo dziękuje za miły komentarz :)
Prześlij komentarz