Szukaj

Pasztet z soczewicy z pistacjami


25.03.2015   Magda


Dzisiejsza propozycja przypadnie do gusty nie tylko wegetarianom, ale także tym którzy chcą spróbować czegoś nowego i przełamać swoje przyzwyczajenia. Mi bardzo posmakował taki wege-pasztet, świetnie smakuje na kanapce, ale muszę przyznać że podjadałam go chętnie samego. Pistacje jako chrupki dodatek, świetnie uzupełniają jego smak.

Składniki (na średnią keksówkę):
  • 500g czerwonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • duża garść pistacji
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. Do garnka wlewamy oliwę, podgrzewamy. Następnie wrzucamy cebulę i dodajemy przyprawy - garam masalę, cynamon, imbir i wszystko razem smażymy aż cebula lekko zmięknie. Potem dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze minutę. Całość zalewamy wodą - 1,5 objętości soczewicy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy do miękkości - około 30 minut.

Ugotowaną masę studzimy. Gdy masa wystygnie wyciskamy do niej ząbki czosnku, dodajemy chilli, pieprz do smaku, rozkłócone dwa jajka i obrane pistację. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy godzinę w temperaturze 180°. Upieczony i ostudzony przechowujemy w lodówce.


4 komentarze:

Kinga Łucja pisze...

Smacznie wygląda :)

Smaczna Strona pisze...

Naprawdę zachęcam do zrobienia tego pasztetu - długo pozostaje świeży i świetnie smakuje jako zimna przekąska :)

Magdalena Kuchaja pisze...

świetny pasztet, a dodatek pistacji to genialny pomysł!

Veggie pisze...

Moje ulubione danie, ale z pistacjami jeszcze nie robiłam :-)

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki