Żytnie pancakesy z miodem
05.01.2016 Magda
Pancakesy na śniadanie to prawdziwa uczta, a to dlatego, że nie opłaca się ich nigdy zrobić mało. Najlepiej przygotować cały stosik pachnących, parujących pancakesów, położyć na nie masło i patrzeć jak wolno się rozpuszcza. Rozkosz dla oczu i brzucha.
Pancakesy z mąki zytniej mają subtelny orzechowy aromat, do którego świetnie pasuje słodycz miodu. Do porannej kawy zestaw idealny.
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki maślanki
- 1 duża łyżka miodu
- 2 jajka
- miód
- masło
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy do nich proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
Do osobnej miski wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy do nich maślankę, miód i masło i dokładnie mieszamy aż się dobrze połączy. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Odstawiamy na 15 minut.
Patelnię porządnie nagrzewamy i pieczemy na niej pancakesy z obu stron na złocisty kolor. Jeśli chcielibyście zjeść ciepłe pancakesy z całą rodziną, polecam nagrzać piekarnik na około 100° i każdą upieczoną porcję tam trzymać aby pozostała ciepła zanim skończymy piec wszystkie placki.
Etykiety:
Przystawki
0 komentarze:
Prześlij komentarz