Makaron z cukinii i marchwi z sosem pomidorowym
30.03.2016 Magda
Jednym z punktów moich postanowień noworocznych było, że w mojej codziennej diecie postaram się ograniczyć węglowodany. Przez kilka tygodni roku ambitnie przestrzegałam tej reguły zajadając między innymi ten cudowny makaron z warzyw. Obecnie dieta poszła w odstawkę, ale danie pozostało i jak tylko mogę, przygotowuje je sobie, aby czuć się trochę mniej winna po odstawieniu diety. Taki makaron z warzyw świetnie smakuje, sam, bez sosu może być świetnym dodatkiem do obiadu, a z sosem stanowić oddzielne, smaczne i zdrowe danie obiadowe.
Składniki (na 2 porcje):
Składniki (na 2 porcje):
- 1 średnia cukinia
- 6 średnich marchewek
- około 2 szklanek passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- odrobina oleju
- kawałek wyraźnego w smaku, twardego sera - u mnie parmezan
Obrane marchewki oraz cukinie myjemy. Za pomocą szatkownicy do warzyw, tniemy cukinię oraz marchew na długie, cienkie wstęgi. Następnie nożem kroimy je w cieniutkie paski, aby wyglądało jak spaghetti. W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i gdy zacznie parować, wkładamy na sito poszatkowaną marchew. Parujemy ją około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Na zimną patelnie wlewamy olej i wrzucamy na niego wyciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę oraz oregano. Włączamy średni ogień i smażymy do chwili, gdy czosnek zacznie się rumienić - około 3 minuty. Po tym czasie, dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Po 20 minutach parowania marchewki, dodajemy do niej cukinię i parujemy wszystko razem jeszcze 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do jedzenia - wykładamy gorący warzywny makaron na talerz, polewamy go obficie przygotowanym sosem i dekorujemy tartym serem. Podajemy gorące.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Na zimną patelnie wlewamy olej i wrzucamy na niego wyciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę oraz oregano. Włączamy średni ogień i smażymy do chwili, gdy czosnek zacznie się rumienić - około 3 minuty. Po tym czasie, dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Po 20 minutach parowania marchewki, dodajemy do niej cukinię i parujemy wszystko razem jeszcze 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do jedzenia - wykładamy gorący warzywny makaron na talerz, polewamy go obficie przygotowanym sosem i dekorujemy tartym serem. Podajemy gorące.
Etykiety:
Danie główne,
Wege
0 komentarze:
Prześlij komentarz