Szukaj

Jajka faszerowane pieczarkami


25.03.2016   Magda

Jajka faszerowane to piękna ozdoba stołu wielkanocnego, która niestety, bardzo szybko znika :). Takie pyszności, z kremowym nadzieniem z pieczarek, na pewno zadowolą naszych świątecznych gości. Całe szczęście że można je szybko przyrządzić i najlepiej w masowych ilościach.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 duże jajka
  • 2 duże pieczarki
  • 1/3 małej cebuli
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka gęstego jogurtu
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina świeżego tymianku
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie - od chwili zagotowania liczymy 8-9 minut. W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z cebulą. Na patelnie wkładamy masło i polewamy je olejem - zapobiegnie on przypaleniu się masła podczas rozpuszczania. Na rozpuszczony tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy minutę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy 8-10 minut, często mieszając, aż będą miękkie i delikatnie zarumienione. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ugotowane jajka delikatnie obieramy i przepoławiamy na pół. Do miseczki wyciągamy ugotowane żółtko i rozkruszamy widelcem - może odłożyć trochę do posypania jajek na wierzchu. Dodajemy 3/4 przesmażonych pieczarek z cebulę, resztą posypiemy jajka do podania. Dodajemy majonez, jogurt, cześć posiekanego tymianku, sól i pieprz do smaku - wszystko dokładnie mieszamy. Łyżeczką napełniamy wydrążone białka farszem. Układamy na talerzu - jeśli się ślizgają, mała kropka majonezu załatwi sprawę. Ozdabiamy odłożonym żółtkiem, pieczarkami i najładniejszymi gałązkami tymianku. Posypujemy grubo mielonym pieprzem.


0 komentarze:

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki