Jajka faszerowane pieczarkami
25.03.2016 Magda
Jajka faszerowane to piękna ozdoba stołu wielkanocnego, która niestety, bardzo szybko znika :). Takie pyszności, z kremowym nadzieniem z pieczarek, na pewno zadowolą naszych świątecznych gości. Całe szczęście że można je szybko przyrządzić i najlepiej w masowych ilościach.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże jajka
- 2 duże pieczarki
- 1/3 małej cebuli
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu
- łyżeczka masła
- łyżeczka oleju
- sól i pieprz do smaku
- odrobina świeżego tymianku
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie - od chwili zagotowania liczymy 8-9 minut. W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z cebulą. Na patelnie wkładamy masło i polewamy je olejem - zapobiegnie on przypaleniu się masła podczas rozpuszczania. Na rozpuszczony tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy minutę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy 8-10 minut, często mieszając, aż będą miękkie i delikatnie zarumienione. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ugotowane jajka delikatnie obieramy i przepoławiamy na pół. Do miseczki wyciągamy ugotowane żółtko i rozkruszamy widelcem - może odłożyć trochę do posypania jajek na wierzchu. Dodajemy 3/4 przesmażonych pieczarek z cebulę, resztą posypiemy jajka do podania. Dodajemy majonez, jogurt, cześć posiekanego tymianku, sól i pieprz do smaku - wszystko dokładnie mieszamy. Łyżeczką napełniamy wydrążone białka farszem. Układamy na talerzu - jeśli się ślizgają, mała kropka majonezu załatwi sprawę. Ozdabiamy odłożonym żółtkiem, pieczarkami i najładniejszymi gałązkami tymianku. Posypujemy grubo mielonym pieprzem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz