Szukaj

Pierś z kaczki ze śliwkami


5.11.2017   Magda

Soczysta, z chrupiącą skórką pierś kaczki, a do tego jesienne dodatki w postaci podpieczonych śliwek to idealna propozycja na obiad. Słodkie dodatki idealnie komponują się z kaczką a do tego delikatne puree z ziemniaków, z masłem i śmietanką, które świetnie przeniesie wszystkie smaki soków z kaczki i słodkiego sosu.


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kaczki ze skórą, w temperaturze pokojowej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • około 4-5 duże śliwki, pokrojone na ćwiartki
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • łyżka miodu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • odrobina płatków chili
Do podania:
  • puree ziemniaczane
Nastawiamy piekarnik na 200° do nagrzania. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym potem będziemy dopiekać kaczkę.

Piersi kaczki myjemy i ostrym nożem nacinamy jej skórę na krzyż. Doprawiamy piersi z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem. Układamy ja na zimnej patelni skórą do dołu i włączamy średni ogień. Czas pieczenia piersi zaczynamy liczyć jak już mamy sporo wytopionego kaczego tłuszczu - pieczemy od strony skóry około 10 minut. Następnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 3 minuty. Podpieczoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy kilkoma łyżkami tłuszczu z patelni. Wstawiamy i pieczemy jeszcze 8 minut. Upieczoną kaczkę wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i pozwalamy jej odpocząć przez 5 minut.

W tym czasie przygotowujemy śliwki - na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy posiekaną czerwoną cebulę i szklimy ją przez 2-3 minuty. Następnie, dodajemy białe wino - uwaga, może pryskać, i odparowujemy około 3-4 minuty, aby alkohol wyparował a został tylko sam smak wina. Po tym zabiegu, dodajemy na patelnię śliwki, miód oraz chili i od czasu do czasu mieszając, dusimy około 5 minut. Po tym czasie, obracamy śliwki na drugą stronę, dodajemy tymianek i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy z ognia do chwili podania.

Upieczoną kaczkę kroimy ostrym nożem w plastry. Układamy ją na talerzu, razem z puree, podpieczonymi śliwkami - można je podgrzać przed samym podaniem, i polewamy z wierzchu sokami i cebulą z patelni.


1 komentarze:

Zuza pisze...

jaka soczysta <3 mniam!

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki