Szukaj

Kopytka z makiem i skórką pomarańczową


22.12.2017   Magda

Pierwszy raz jadłam takie kopytka w barze mlecznym w Pradze. Nie tylko ujął mnie wtedy smak, ale też prostota - gorące kopytka posypane się makiem, polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem pudrem. Takie proste i takie pyszne. Chodził za mną przez jakiś czas ten smak i przepis, aż w końcu sięgnęłam do źródła i koleżanka ze Słowacji powiedziała mi co i jak.

Ja spróbowałam odrobinę ten prosty przepis zmodyfikować, aby w takiem podkręconej formie podać go tego roku na święta. Wyszło przepysznie, bardzo świątecznie i pachnąco od skórki pomarańczowej i brandy. Świetna propozycja na coś słodkiego na święta. A w uproszczonej formie świetnie sprawdza się na codzień.
Składniki (na 2 porcje):
  • 500g mączystych ziemniaków
  • 100g mąki i trochę do podsypania
  • 1 małe jajko
  • 4 łyżki mielonego maku
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • kieliszek brandy - można zastąpić taką samą ilością soku pomarańczowego
  • 4-6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki masła

Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę, zalewamy zimną wodą, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia.

Gdy ziemniaki są już ostygnięte, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę. W międzyczasie miejmy już przygotowany duży garnek z gorącą, lekko osoloną wodą i patelnię z rozpuszczonym masłem. Do ziemniaków dodajemy mąkę i wbijamy jajko - całość wyrabiamy rękami na jednolite, sprężyste ciasto - bardzo możliwe, że będzie potrzeba kilka razy podsypać ciasto odrobiną mąki, to zależy od wilgotności ziemniaków.

Gotowe ciasto dzielimy na połowę i na podsypanej mąką stolnicy rozciągamy to na długi, cienki wałek - około 2 cm średnicy. Czystym może tniemy wałek pod skosem na kopytka - wielkość zależy od nas, jednak nie powinny być bardzo duże. Gotowe kopytka gotujemy w gotującej się wodzie - gdy wypłyną, gotujemy jeszcze jakąś minutę - woda nie powinna się mocno gotować, ale jedynie bulgotać. 

W chwili wrzucenia kopytek do garnka z wodą, stawiamy paletnię z masłem na ogień, aby się rozpuściło. Odcedzone, ugotowane kopytka przekładamy od razu na patelnię z gorącym masłem i obsmażamy z jednej strony.

Po odwróceniu kopytek na drugą stronę, dodajemy otartą skórkę oraz posypujemy je 2-3 łyżkami cukru pudru i delikatnie mieszamy kolistymi ruchami patelni. Gdy kopytka opieką się już z drugiej strony, na patelnię dodajemy kieliszek brandy i czekamy, aż całkowicie odparują - uwaga, patelnia może się delikatnie zapalić, ogień zgaśnie gdy alkohol 24.html#comment-form'wyparuje.

Tak przyrządzone kopytka od razu podajemy, posypujemy pozostałym cukrem do smaku.



1 komentarze:

Kinga pisze...

Świetnie! ;-)

Zobacz również:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Liczniki